fredag 30 juli 2010

Inför Langesundsfestivalen 2010!

Här kommer en uppdaterad version av förra årets uppsnack inför Langesundsfestivalen:

I år går Langesundsfestivalen (Norge) av stapeln 7-8 augusti. Undertecknad åker upp idag fredag med två kompisar för några dagars fiske innan Mats och Magnus ansluter på tisdag. Till skillnad från förra året blir vi alltså tre i laget, vilket är en fördel i lagtävlingen, men en liten nackdel i den individuella tävlingen.
Förra årets fadäs, där jag och Magnus misslyckades med tävlingens viktigaste art, sillen, får inte upprepas! Tack vare att vi inte lyckades fånga denna normalt sett ganska säkra och mycket poänggivande art, så dalade vi i resultatlistan både individuellt och i lag. Magnus kom 5a och jag 12a, medan vi för första gången på länge missade pallen i lagtävlingen. Norrmännen kunde därmed ta en dubbelseger individuellt och en trippelseger i lagtävlingen, vilket inte hänt på evigheter.

Langesund ingår i lagtävlingen Scandinavian Saltwater Cup (SSC), i år tillsammans med den avslutande tävlingen i Helsingborg i början av september. Totalsegraren blir "Skandinaviska lagmästare i havsfiske från småbåt".

Langesundsfestivalen är den enda tävlingen under året som även är en individuell tävling. Detta innebär alltså att varje person i laget måste väga in en egen fisk i varje art (den största inom laget ger lagpoängen). Det är i detta fall en fördel att bara vara två, då det går fortare för två personer att få varsin stor fisk i en viss art än det gör för tre personer, speciellt för ovanligare arter. Det händer varje år att vi lägger mycket tid på en viss art för att en person på båten inte fått arten. Om man ser till den individuella tävlingen är det alltså en liten nackdel att vara tre i båten, om man alltid vill att alla i båten ska ligga bra till, vilket vi vill. I lagtävlingen är det dock som sagt en fördel, då tre personer nästan alltid får större fiskar än två.

För mer info kring SSC:
http://www.ghfk.se/

Langesund heter inte Langesund för inte. Bara 4-5nm ut från hamnen ligger klassiska Hogga, ett stort område som släppt åtskilliga storlångor och hälleflundror i sina dagar. Inom 10nm har du många intressanta områden för djupmete, och ca 18nm från Langesund, precis på gränsen till internationellt vatten, ligger legendariska 10-gradarn. Detta område är ett eldorado för den som jagar svenska rekord eller reg-fiskar på exempelvis långa, vitrocka, blålånga, blåkäxa och håkäring. Det har ni säkert märkt senaste dagarna!
På bilden ovan ser ni Mats med sin fantastiska långa tagen på 10-gradarn dagarna innan tävling för några år sedan. Den vägdes i hamn till 25,04kg. Ni såg även Magnus jätte från i torsdags här på sidan.

Översta bilden visar ett tillfälle då vi hade mängder med vikval alldeles runt båten. Då detta var dagen innan tävling hade vi bråttom in i hamn och fick helt enkelt köra därifrån efter 45 minuters show!


En annan klassisk Langesundsfisk är den coola blåkäften. Den påminner mycket om de två arterna kungsfisk (större och mindre) som vi kan få på spö, men är omisskännlig om du får upp den i båten. Det tydligaste tecknet är att den är blå-lila i svalget (blåkäft...). Det andra är att den saknar simblåsa och är extremt tålig mot tryckförändringar. Vi fångar oftast blåkäften på ca 100-180m djup. Den fightar stenhårt hela vägen upp och den har till synes inga som helst problem att simma ner igen när man returnerar den. Den är dessutom en av de absolut bästa matfiskarna, så ett par stycken brukar vi behålla till en middag, resten får gå tillbaka. Norska rekordet ligger på 1556gr, och vi brukar få fisk kring 1,1-1,2kg på tävling. Den största hittills väger 1350gr.
Langesund är oerhört artrikt och vi brukar vanligtvis väga in omkring 25 arter på två dagars fiske. 30 arter på en veckas fiske är fullt möjligt! Detta är mycket av charmen med Langesund. Nära till intressanta områden för väldigt många arter, som dessutom ofta blir storvuxna. Om det är blåsigt en dag kan man vara inomskärs och ha nästan lika kul fiske i fjordarna, sunden och vikarna!


Makrillen är ju ingen favorit egentligen. I Langesund kan den förekomma i helt osannolika mängder och stundtals vara en helt otrolig plåga. Det finns inget värre på tävling än när makrillen gång på gång tar ditt tackel på väg ner på en plats där du jagar en viktig art. Man tappar väldigt mycket tid på att hela tiden behöva veva upp, agna om, trassla ut tacklet osv, drift efter drift. Flera av oss har totalt tappat besinningen på detta under tävling. Lyckligtvis brukar vi dock ha tur med att ta en och annan stor makrill. Vi har oftast makrill kring eller över kilot på tävling, och ett par stycken över 1,4kg har vi fått senaste åren. Den ovan väger 1450gr.


Lerskäddan har ju varit lite av vår paradgren, även på Pater Noster Cup och i Öresund. Framförallt är det Magnus som har en speciell känsla för denna coola plattfisk, som vi tar på leriga bottnar med släptackel och en långsmal fiskstrimla. Ofta kan vi få nöta en timma på tävling för att förhoppningsvis få en till laget, och då den ofta ger ganska bra poäng är det en nyckelart häruppe.


I artparadiset Langesund har man även en realistisk chans att fånga drömfisken kummel! Vi gjorde en riktad satsning (inomskärs!) 2008 i ett område där det kommit upp en del kummel. Själv blev jag dessvärre utan, men Mats och Magnus fick några stycken, om än relativt små. Ute på klassiska Cirkusen har sportfiskare tagit kummel på 5-7kg!



Kolmulen, inte så olik kummeln, är oerhört viktig att ta på tävling. Vissa år är de svårflörtade och tre år i rad har vi tvingats åka vidare utan att alla på båten fått. Vi fiskar denna på ca 100-150m.


Öringen ovan, fotograferad rensad, är en mer ovanlig fångst häruppe, även om en trollingsatsning säkert skulle ge resultat. Inte en art vi satsar på under tävling, men det brukar vägas in några stycken godkända. Så kallad bonusfångst om man får en på tävling.


Vi avslutar bildkavalkaden med ännu en drömfisk: guldlaxen! Denna art har vi fått i stort sett de senaste 5-6 åren, om än bara en eller två på en vecka. Dock ingen 2009. Det gäller att ha flytet och få den på tävling, som Mats 2008. Vanligtvis kommer det upp några stycken på tävling, på omkring 200 deltagare...
Andra roliga arter som vi får på riktat fiske häruppe är exempelvis brunsnultra, bergskädda, skärsnultra, kolja och blåkäxa.
Vår förkärlek för Langesund kan ni säkert utläsa mellan raderna. Utöver fisket är Langesund en mysig sommarort med två grymma uteställen, bra konserter (som ni väl knappast missat senaste tiden), trevliga norrmän och norskor och en allmänt härlig atmosfär! Att man sedan har väldigt trevligt fiske så nära som i hamnkanalen och bra slagläge för många olika sorters havsfiske gör att Langesundsveckan för oss tillhör årets absoluta höjdpunkter!

Isola rekommenderar att man kommer upp lördagen innan tävling för att inte gå miste om en lördagkväll på legendariska utestället Tordenskiölds, en gång utsett till ett av Skandinaviens bästa uteställen, förvisso av Magnus, men ändå :-)
Här brukar "skjortan stå rätt ut", som man brukar säga! Givetvis blir det alltid ett kort besök här på tävlingslördagen, men det gäller att ha disciplin nog att gå hem i tid inför den avslutande tävlingsdagen, samt att ta "varannan vatten"...
För den artintresserade, partyglade eller tävlingssugne trailerbåtfiskaren finns det som ni förstår ingen ursäkt att inte besöka Langesund. Från Strömstad tar du Sandefjordfärjan, därefter har du bara en knapp timmas bilfärd längs kusten.

Man kan även chartra båt av rutinerade Grefstad Havsfiske:
http://www.grefstad-havfiske.no/

Kolla in festivalens hemsida www.langesundfiskefestival.no för mer info kring tävlingen, festivalrekord, gamla resultat etc.

Ni följer vårat träningsfiske här på bloggen från kommande helg! Vädret ser ostadigt ut framöver men vi hoppas komma ut på lite kul fiske. Det blir goda vännerna Jocke Näslund och Nils Ljunggren som ska med för första gången. Detta innebär 3 biologer i en båt, vilket kan gå hursomhelst :-)
Vi i Isola/Confidence har som huvudregel att nytt personbästa i en art innebär att man måste bada. Första gången jag var i Langesund innebar detta 12 nya pb/bad, så vi kan nog hoppas på något liknande för herrar Näslund och Ljunggren :-)

Tight Lines!
Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar