tisdag 20 oktober 2009

Söndagens makalösa hajtur! (del 2)

Efter att ha säkrat agntillgången kunde vi åka upp till en av topparna i området som sista turerna levererat mycket haj i fin storlek. Jag hade som mål att få en haj över 5kg, alltså registrerad storfisk, medan Magnus hade som mål att ta en över 6kg, en mycket respektabel och svårnådd vikt för pigghaj!
Magnus positionerar vant upp båten och driften verkar vara i det närmaste obefintlig: perfekta förutsättningar för hajfiske! Mats och jag släpper ner direkt medan Magnus ska fixa till ett tackel. Det tar nog bara 7-8 sekunder innan både Mats och jag nitar till. Haj direkt! Efter lite pumpande kan vi konstatera varsin dubblé. Vi ändrar till enkrokstackel innan vi släpper ner igen.
Mats ena haj vägs snabbt till ca 4,8kg, bara några hekto från den magiska 5-kilosgränsen! I nästa nedsläpp hugger det direkt igen och Mats tar återigen en haj på ca 4,8kg! Normalt sett ligger pigghajarna i vikter kring 2-3,5kg, där fisk över 4kg får anses som stor. Innan Magnus får ner sitt tackel har Mats och jag redan pumpat upp något dussin hajar, och Mats tar på ganska kort stund i början av fisketuren hela fyra hajar precis under 5kg! Slutligen tar Mats dagens första, men långt ifrån sista, registrerade storfisk med en pigghaj på grymma 6,1kg. Ni ser den på bilden ovan precis efter att den spottat upp en manet!! Snacka om allätare!
I samma veva tar Magnus en vacker haj på 5,95kg, vilket innebär nytt personbästa, men framförallt tar han tillbaka familjerekordet på pigghaj från sambon Kajsa!

Fisket är sanslöst bra och det hugger direkt när man kommer ner. Vid många tillfällen följer 2-3 pigghajar efter sin krokade kompis ända upp till båten! Faktum är att Confidence-Micael en gång vid liknande förutsättningar här ute på Fladen fångade en pigghaj med bara händerna!
Ett märkligt beteende vi noterade var att när vissa hajar kom nära ytan så tog de liksom fart lite extra och plöjde likt en ubåt den spegelblanka vattenytan innan de stack ner igen! De passade väl på när de ändå var uppe... Man kan bara föreställa sig hur mycket haj det måste simmat därnere när vi gång på gång får hugg inom några sekunder efter nedsläpp!
Den långsamma driften gör att vi får en långdrift över grundet, men hajarna verkar följa doftstråket våra agn lämnar efter sig och hugger precis överallt. Någon gång sticker man sig på någon av taggarna när hajen slår till vid avkrokning. Efter att ha glidit ut mot 45-50m så kan vi konstatera 6 hajar över 5kg på första driften som varade 90 minuter. Helt otroligt fiske. Den största är Mats på 6,1kg. Märkligt nog är det Magnus och Mats som tagit alla storfiskarna, och de skämtar om att de vill åka och fiska vrak resten av dagen...
I nästa drift drar jag dock på en större fisk. Den spjärnar emot lite extra och Magnus assisterar med håven när vi ser storleken på den. Vågen visar på grymma 6,92kg! En riktig pjäs och dagen är fulländad för min del!
Vi fortsätter att ha tur med storlekarna och tar ytterligare fisk över den magiska 5-kilosgränsen. Även Magnus tycker sedan att han har krokat i något lite tyngre. Jag assisterar med håven och vi kan notera ännu en riktigt välgödd haj. Den är både lång och tjock, vilket är en trevlig kombination i dessa sammanhang! Är den över 7kg?! Vi har nästan blivit lite fartblinda under dagen. Vågen visar på fantastiska 7,85kg!! Vilken fisk!! Underbart att få ta en sådan fisk på spö i svenska vatten och att sedan få returnera den oskadd till sitt rätta element!
En titt i storfiskregistret visar att Magnus pigghaj är den största spöfångade på 2000-talet. Svenska rekordet från 1970 ligger på 10,4kg, och känns plötsligt inte riktigt lika avlägset som tidigare. Min haj på 6,92kg slår sig precis in på topp 5 på 2000-talet.
Vi avslutar fiskepasset ovanligt tidigt. Totalt kan vi summera 11 hajar över storfiskgränsen 5kg, med toppfiskar på 7,85kg, 6,92kg och 6,1kg! Magnus är värst med 6st storfiskar, Mats 4st, medan jag märkligt nog "bara" får en över 5kg. Vi är alla otroligt nöjda, och jag inser lättad hur länge jag hade fått pikar och kommentarer från övriga teammedlemmar om jag lyckats med att inte få någon över 5kg denna dag! Dessutom har vi tvåsiffrigt med hajar över 4,7kg.
Vi fiskade mest med fiskstrimlor, men även Gulp-maskar gick väldigt bra. Mats tog många fiskar på klassikern gråsejhuvud. Även hel räka var gångbart.

Sammantaget en fantastisk dag som man kommer att minnas länge!

Tight Lines!
Markus

4 kommentarer:

  1. Vilket jäkla fiske, grattis med massa fina hajar! Kom något annat kul upp under dagen eller körde ni bara pigghaj (och agnfiske)?

    SvaraRadera
  2. Heftig fiske! Grattis! Synes nesten det var rart at det var så stor forskjell på vektene på fiskene. Alt fra tre til nesten åtte kilo... I Bergen var det som regel slik at var den første fisken fire kilo kom alle til å være det. stort sett helt lik størrelse på samtlige i stimen... Det begynner å bli gøy når du kan dra 50 femkilos fra land på et par timer :D

    SvaraRadera
  3. Grymma hajar, till skickliga fiskare! Stort grattis, vi hörs!

    SvaraRadera
  4. Tack för alla grattis, det var verkligen ett sanslöst fiske. Hur ofta får man 11 registrerade storfiskar på ett pass?! På PNC fick vi ju faktiskt tre första tävlingsdagen, men detta är ju snäppet värre!
    Nej Patrik, det var inget annat av intresse, mest torsk, makrill, sej och lite kungsfisk. Vi körde ju rejäla grejer till hajfisket, annars borde det ju vara bra chans till stor knot där. Makrillen har det dock varit trögt med i år, vi brukar annars nästan alltid få riktigt grov makrill vid detta fiske.

    Hälsningar
    Markus
    Isola

    SvaraRadera