onsdag 16 december 2009

Både hajår och valår?!

I en kort pressrelease från pågående kvotförhandlingar kan iallafall utläsas att pigghajen fredas från yrkesfiskarnas härjningar, vilket givetvis är mycket positivt. Det, i kombination med att årets sportfiskefångster i Kattegatt varit de bästa på många år, gör att man kan se lite mer positivt på beståndets fortlevnad. Möjligheten att kunna åka ut i kustnära vatten och rikta sportfisket efter fantastiska varelser som hajar och rockor är ett intresse som måste tillvaratas för kommande generationer.
Som vanligt verkar dock Internationella Havsforskningsrådet (ICES) ha blivit överkörda i sina vetenskapligt belagda rekommendationer om totalt torskfiskestopp i Kattegatt. Tyvärr väntat, men Eskil Erlandsson, Sveriges jordbruks- och fiskeminister och tillika ordförande för EU:s jordbruks- och fiskeråd, saknar den pondus som krävs för att driva igenom sådana beslut. Bättre läge än detta får han aldrig. Synd, med valår och allt...
Även alltid väluppdaterade Wänerblänket har uppmärksammat frågan.

På den aktuella Rödlistan (från 2005) finns just nu pigghajen på samma hotkategori, starkt hotad, som torsk och bleka, men jag har hört det ryktas om att den ska upp ett steg och därmed hamna på akut hotad. Nya rödlistan kommer ut under 2010, och lär revideras en hel del bland de marina fiskarterna. Man kan ju tycka att regelverket bör vara konsekvent, men då kan det tyckas konstigt att exempelvis den akut hotade ålen fortfarande får fiskas, inte minst genom det storskaliga yrkesfiske som många yrkesfiskare fortfarande har tillåtelse att bedriva. Storfiskregistreraren Håkan Brugård är en annan som nog har lite att fundera över. Om Storfiskregistrerarens tankar kring hajfisket kan som sagt läsas i senaste fiske-feber.

Tight Lines!
Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar