tisdag 12 januari 2010

Fiskeåret 2009: F-H


# Fenknot

  • 210gr (Magnus)
Inga stora, men det känns nästan som att vi knäckt koden i år för en av de mest åtråvärda arterna! Innan sommaren var det bara Magnus i teamet som inte fått den fantastiska fenknoten. När vi var nere i Öresund i juli fick Magnus välförtjänt sin första, och på bara någon månad fick han ytterligare fyra! Detta var inklusive en på träningsfisket i Langesund när vi fiskade riktat efter fenknot på ett nytt ställe. I samma område tog sedan jag en på tävlingen, så det ska verkligen bli intressant att följa upp till sommaren.



# Fjärsing

Inga toppvikter här heller vad vi minns. I Langesund fick vi bara på 220gr, men på grund av oljekatastrofen där var stora områden avspärrade under tävlingen, bland annat det område där många fiskar fjärsing.


# Färna

  • 1960gr (Markus)
Kul sportfisk på lätta grejer. Ingen riktig toppfisk i år, men nästan 2kg är klart godkänt.



# Glyskolja
  • 200gr (Markus)
  • 200gr (Markus)
Både på Fläskberget vid Måseskär och i Langesund fick vi de där 200-grammarna, men inga +250gr i år, en liten besvikelse. Det gäller att ha lite flyt på denna art, det går många 100-grammare på 250-grams, men det var flera heta ställen på Pater Noster Cup som inte höll måttet.


# Gråsej
  • 4,85kg (Rickard)
  • knappt 4kg (Markus)

Ett dubbelhugg på PNC när vi febrilt jagade sejen räddade upp denna statistik något. I maj brukar storsejen komma in ordentligt, men det faktum att PNC låg en bit in i juni och att det dessutom var väldigt blåsigt under PNC gjorde att sejfångsterna i år inte imponerade.



# Grässnultra

Denna art var en av flertalet småarter som ingick i en specialgren av PNC. Man fick poäng om man tog in vissa arter levande, och den otroligt vackra och lilaskimrande grässnultran var en av dem. Vi hade fått tips på en plats och det tog inte lång stund innan Magnus fick en. Det var ett oerhört arbete med syrepumpar, vattenbyte och försiktigt båtkörande för att hålla alla dessa arter vid liv, så när vi kom i hamn och äntligen kunde släppa i fisken i Universeums stora bassäng var jag väl så trött att jag tyvärr glömde att fota denna snygga fisk... Betydligt mer ovanlig än sin kusin skärsnultran, och snäppet vackrare.



# Havskatt

  • ca 7,5kg (Magnus, Tromsö)
  • 3,30kg (Markus, Måseskär)
  • 3,22kg (Markus, Måseskär)

I Norge fick vi på ett klassiskt ställe mycket havskatt upp till ca 7,5kg. Här får vi väldigt mycket kring 4-6kg. Våra största på hemmaplan togs vid Måseskär under 1 maj-helgen. Denna helg är redan en klassiker, med ett stort gäng båtar, boende på Käringön och middag på underbara Petersons krog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar