fredag 19 mars 2010

Göstackel á la Jörgen!

Jörgen returnerar gös på nästan 6kg!

Efter mitt fiskepass med gösnestorn Jörgen Larsson förra veckan var det flertalet (förtvivlade?) gösfiskare som hörde av sig, där alla hade frågor om hur tacklet såg ut. Som total nybörjare kan jag bara referera till vad jag lärde mig från Jörgen, vilket visserligen är bästa skolan.

Jörgen använder ett tandemtackel med flourocarbonlina 0,43-0,47mm och trekrokar i storlek 6 till sina göstackel. Tacklet är ca 50cm långt. Ovanför tacklet använder han ett litet sänke på ca 6gr. Jörgen sätter ett gummistopp på var sida sänket för att vid behov kunna reglera betesfiskens rörelsefrihet genom att flytta sänket upp och ned på linan. Se foto på mitt tackel nedan.

Angående apteringen av betesfisken så tar jag mig friheten att, i brist på eget foto, länka till detta foto på utmärkta sportfiskarna och bloggarna Totta och Kelléns blogg, länk till deras startsida här. Med andra ord sätts övre kroken precis framför ryggfenan och sista kroken i bröstfenan. Detta ger bra rörelsefrihet hos betesfisken och bra krokningsmöjligheter när storgösen nafsar på mörten!
En annan viktig detalj för den skygga och lynniga gösen är att linan måste lösa ut enkelt från vipporna! Själv klämmer jag fast linan på mina vippor, vilket inte brukar vara några problem för huggvilliga gäddor. Mina två första göshugg resulterade dock i att vipporna efter att ha parkerat nära vattenytan några sekunder långsamt ställde sig upp. Spottad agnfisk med andra ord, sannolikt för att gösen kände motstånd. Efter att Jörgen gjort lite modifikationer på mina vippor gjorde jag istället på hans sätt, d v s att liksom snurra upp linan till en liten ögla och bara hänga öglan över vippan. Det resulterar givetvis i något fler falskhugg på en dag, men hellre det än en missad gös enligt Jörgen. Trots Jörgens stora agnfiskar (15-20cm) var det ändå förvånansvärt få falskhugg.

För övriga detaljer kan jag för den gösintresserade rekommendera Jörgens artikel i förra fiske-feber (nr 1) där han listar 10 heta tips för att lura vintergösen. Håll även utkik bland tidningens medföljande filmer.


Ett ekolod är bra vid gösfisket för att lokalisera grund, branter och betesfisk.



Hälsningar
Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar