onsdag 7 april 2010

Fiskevårdsplan Vänern

Team Isola erfar att tjänsten nu är tillsatt för den projektanställning som har till huvuduppgift att ta fram en fiskevårdsplan för Vänern. Problemet med bland annat en dålig överlevnad av odlad, utplanterad laxsmolt har varit rejält på tapeten det senaste året, och Länsstyrelsen agerar nu på bästa sätt genom att ta fram en fiskevårdsplan, vilket är ett jätteprojekt för ett så stort område som Vänern.

Mycket roligt är också att det är en tjej som slutligen ansågs mest lämpad för jobbet. Trevligt med lite kvinnliga inslag i vår mansdominerade hobby! Hon kommer att jobba på Länsstyrelsen i Västra Götaland, och kommer att sitta på Vattenvårdsenhetens Vänersborgskontor. Utöver att länets duktiga länsfiskekonsulenter och fiskeribiologer sitter där, så är det en strategisk plats för samarbete med övriga myndigheter och andra berörda kring Vänern.

Fisket efter den ovanligt välväxta insjölaxen är världsunikt och ska givetvis tas tillvara på bästa sätt. Intressanta frågeställningar blir bland annat hur man ställer sig till problem som rör kraftverksfrågor, genetik och fiskodling.

Vi kunde inte låta bli några bilder från ett härligt trollingpass på Vänern (N Spiken) påskdagen förra året. Vädret i södra Sverige var helt fantastiskt nästan hela april.


Melker, från Isolas farmarlag, skulle givetvis hjälpa till och tackla spöna dagen innan.


Mackan njuter i solen, dock efter att just ha tappat en jättefisk.


Magnus med en +5-kilos.

Olofs magnifika lax på nästan 12kg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar