torsdag 6 maj 2010

Summering Måseskär 30/4-3/5 (del 2)


Söndag forts.
Från Navia får vi även rapport om en grym blågylta som Anders fångat. Den vägs i hamn till 710gr och är en av de största på senare år. Räkna med att den kommer att finnas med i topp när havsfiskeåret 2010 summeras!
På eftermiddagen åker vi in till Hällevikstrand, där vi släpper av farsorna och Christian. Alex och jag avslutar dagen med att fiska lite fjärsing och knot, utan att få några stora exemplar. I en halvtimmas tid är det några tumlare som leker runt båten, utan att jag lyckas få något riktigt bra foto. De är sanslöst snabba och simmar flertalet gånger in under båten och upp på andra sidan. Vi åker sedan in till Käringön och käkar kvällsmat.


Måndag
På måndagsmorgonen packar vi in allt i båten och sticker för att testa några vrak, då Alex aldrig fått någon bleka. Vi kör med bomtackel och maskjiggar, vilket är ett fantastiskt roligt fiske. Man kan veva tacklet väldigt fort genom vattnet och huggen blir stenhårda.
Redan i första driften får vi dubbelhugg på bleka. Efter några drifter har vi bara fått bleka under 2kg, när Alex drar i en tyngre fisk som tar lina. Efter 5-6 sek sliter sig dock fisken, som sannolikt var riktigt stor. Det hugger bra och lite senare drar Alex på ytterligare något större på den heta blåa maskjiggen han lånat av mig. Efter en stunds fightande kan jag håva ett riktigt välmatat exemplar, där vikten pendlar kring strax över 4kg!
Då vi ändå ska in och proviantera innan hemfärd väljer vi att väga den i land, så vi lägger den i en box med is och vatten. Vi väljer nu att avsluta fisket då blekan kan vara svår att returnera p. g. a. tryckkänslighet, och vi har redan tvingats lägga ett gäng i isboxen som får bli fiskgratäng.
Vi kör förbi Navia-Anders på invägen och väl i hamn väger vi blekan på min digitalvåg, som stannar på exakt 4,00kg! Jag meddelar Alex att han därmed kan registrera sin första storfisk någonsin, med minsta möjliga marginal!

Stämningen är nu på topp och dagen känns redan räddad. Efter inköp av lunch i mataffären på Käringön sticker vi snabbt ut igen på ett blankt hav. Vi kör en stund efter havskatt, men Alex får vänta på sin första misse. Han tar dock dagens största vitling och sin första rötsimpa någonsin, samt en kungsfisk.
Vi tuffar sedan söderut och fiskar av några platser på vägen, utan större sensationer, innan vi packar ihop och kör hem till Lerkil. Efter en middag och en varm dusch somnar man sedan gott, nästan innan man hunnit fundera över när nästa fisketur ska planeras in! Men efter en fiskeresa som denna, med trevligt fiske, några underbara dagar på havet, samt atmosfären med boende, mat och goda vänner - ja, då överlever man arbetsveckan!

Hälsningar
Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar