fredag 16 juli 2010

Bilder på vitrockan

Här kommer den utlovade texten från Micael Karlsson. Håll till godo.

Vi lämnade Lerkil sent på måndag eftermiddag och satte genast kurs på djupare vrak utanför Måseskär. Ombord på Confidence var Olof, Oscar, Håkan och Roger ”Yatzy” Thilander samt undertecknad. En NV vind på runt 5-7 m/s gav fina förhållanden för vrakfiske, men fisken lyste med sin frånvaro. Kurs in mot land igen mot kvällen, där ett åskoväder tornade upp sig i SV och jagade i kapp oss lagom till inloppet vid vedholmsgattet. Vinden vänder och regnet vräker ner samtidigt som stormvindar ”piskar” vita ränder på vattenytan. Det åskar och blixtar så det står härliga till. Då är det gott att kunna stå torr i en hytt. Vi väntar ut ovädret i skydd av vedholmen. Lika fort som det kom drar det förbi, och lugnet lägger sig igen. Fascinerande! Sen blir det natthamn vid Käringön.



Dagen efter är det för mycket vind för vårt planerade djupfiske, så det får bli reträttfiske närmare land. En låda makrill och sej fiskas upp utanför Måseskär. Mete på kanterna av en topp runt 40m ger oss ett 30-tal fina vittlingar runt halvkilot, knot, torsk, makrill och sej. Riktigt trevligt fiske. Fiske på grundare vrak ger lite bleka, men när vinden friskar i på eftermiddagen, avbryter vi fisket. Väderprognosen för onsdagen ser fortsatt osäker ut, men om det vill sig väl kan vi få en chans på djupfiske på eftermiddagen och natten mot torsdag. Därför väljer vi att gå in och lägga oss i Kungshamn för att ligga i bra ”slagläge” för en tur till 10-gradar´n eller Bratten om tillfälle bjuds.



När vi vaknar på onsdag morgon blåser det fortfarande och vågorna går höga vid Hållö så det blir reträttfiske en stund i Gullmarn. Väderprognosen ser dock hoppfull ut för eftermiddagen, så efter berggyltor, blågyltor och lunch bär det iväg vid halv femtiden ut mot djupet. Kursen ställs mot Bratten, men när vi kommer längre ut på havet ser förutsättningarna riktigt bra ut, så kursen läggs om mot 10-gradar´n. Ankaret åker i på 477 meters djup med sikte på blålånga. Olof ”grymtar” lite besviket eftersom han vill fånga en vitrocka, men dom finns säkert också här tröstar vi honom. Alla är nere på botten (det tar lite tid att komma ner på runt 450 meters djup intill bergskanten där vi ligger) och Olof krokar första fisken. Knappt en halvtimme senare ligger en fantastisk vitrocka på durken. Måttbandet visar en längd på 122 cm och en bredd på 80 cm, så det är en rejäl fisk Olof fått. Håkans vitrocka på 10,205 från i fjol var 5 cm kortare så vi förstår att detta är en potentiell rekordfisk. Vägning ombord visar en vikt på mellan 11-12 kilo, så fisken läggs på is för senare vägning i land. Nästa fisk krokar undertecknad. Det visar sig vara en ny vitrocka, denna gång runt 7-8 kilo. Kroken sitter tyvärr utanför munnen, så fisken returneras omgående i vattenytan. Ankaret tappar sitt fäste ute på leran så vi har börjat att dragga ur position. Roger hinner lyfta ombord en lubb på 5-6 kilo, innan vi bestämmer oss för att ta upp ankaret för en nytt försök. Ett SMS kommer från Rickard som varnar för nya åskoväder och vindar upp mot 18 m/s under natten, vilket är mycket sämre än tidigare utlovad prognos, så vi avbryter vår planerade omankring och stävar hemåt igen efter bara knappt 2 timmars fiske. Klockan tre på natten är vi tillbaka i Kungshamn. På torsdag förmiddag väger vi Olofs vitrocka i fiskhamnen i Smögen. Vågen stannar på mäktiga 11,70 kg. Nu börjar det nog bli riktigt svårt att få till en ny rekordnotering på vitrocka!

Hälsningar från grabbarna på Confidence där Micael stod bakom text och kamera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar