tisdag 20 juli 2010

Examensrapporten på g!


Äntligen är examensrapport nr 2 så gott som klar. Då man inte har tillåtit sig någon fisketur förrän rapporten var färdig så har det blivit vanliga jobbet plus rapportskrivning mer eller mindre 7 dagar i veckan senaste veckorna. Därför är det extra skönt att man snart har en härlig Langesundsemester som väntar! Suget blir inte mindre när Olof & Co på Confidence bänder upp en mäktig vitrocka bara 20 sjömil från Langesunds hamn! Förhoppningsvis kommer vi ut till 10-gradarn innan tävlingen i år.
Nu kör jag ända in i kaklet med allt jobb, men idag blir det dock en sväng för att komplettera havsfiskeutrustningen med framförallt lite krok och tafsmaterial inför kommande havsfiske. Det finns alltid lite att shoppa :-)

Tills vidare får ni hålla till godo med lite blandat ögongodis (beroende på hur man är funtad...) från mitt examensarbete på bilderna nedan. Stort tack till Jocke Näslund för hjälp med grafik och inte minst fotografering av bottenfaunan. Han ska med några dagar till Langesund för första gången, så jag får väl bjuda igen genom att guida honom till några nya personbästan...

Tight Lines
Markus



Den läckra nattsländelarven Phryganea bipunctata fick även äran att pryda omslaget på rapporten.


Den försurningskänsliga sländan Ephemera danica (åsandsländan) är som adult vår största dagslända, tillika viktig föda för flera fiskarter. Skalan ni ser är i millimeter på alla foton.




Kollegan Johanna poserar (något motvilligt) med en klassisk Mepps-spinnare som återfanns i en trädgren.



Signalkräfta (Pacifastasus leniusculus), modell mindre.



Sländlarver och annan bottenfauna är viktig föda för den charmiga strömstaren.



Många nattsländelarver är husbyggare, som dessa små rackare (Ceraclea annulicornis) som bygger perfekta små hus av sandkorn.



Flodpärlmusslan är en bra indikator på god vattenkvalitet. I stora delar av Sverige har den problem med föryngringen, och en anledning är att den är beroende av att det finns gott om lax eller öring i vattendraget. Flodpärlmusslans larvstadie lever nämligen ca 8-10 månader som en relativt ofarlig parasit på lax- eller öringynglens gälar. Den utbyggda vattenkraften har gjort att bestånden av vandrande laxfisk minskat i många vattendrag, vilket har försvårat musslans reproduktion. Den är numera fridlyst, men har tidigare skördats i enorma mängder i jakten på pärlor. En flodpärlmussla kan bli långt över 200 år gammal!



Johanna vid vattenkraftverket där vi utförde vår studie: Bosgårdens kraftstation i Storån, Rolfsåns vattensystem.



Kolla gärna in http://www.rolfsan.se/ där man kan läsa om det unika projektet Biologisk återställning i Rolfsån, med huvudmål att få tillbaka fria vandringsvägar för fisk i Rolfsåns vattensystem. Snart kommer lax och havsöring att kunna vandra tillbaka till de lekplatser de inte kunnat nå sedan 1918 på grund av vattenkraftsutbyggnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar