fredag 3 september 2010

Grönling - cool firre!

Här kommer ett gästinlägg från vår fiske- och biologvän Nils Ljunggren, som jobbar på Länsstyrelsen i Nyköping. Nisse var med oss en sväng i Langesund men är nu tillbaka i de sörmländska skogarna och kan rapportera om ett unikt fynd! Han skriver:


Här i Södermanland gör vi nu i sommar en satsning på att genom elfiske kartlägga fiskförekomsten i många utav länets bäckar och åar. Till skillnad från västkustens havsöringsbäckar där fiskevården varit aktiv under de senaste årtiondena, och försurningen dessutom krävt en regelbunden tillsyn av fiskbestånden, är de sörmländska små vattendragen till stora delar outforskade. De är dock allt annat än "orörda" efter hundrafemtio år av kanaliseringar, rensningar och sjösänkningsföretag. Att t ex. Hjälmaren sänktes med 1,8 meter (!) i slutet av 1800-talet (sörmlänningarna slapp å andra sidan emigrera till Amerika) kan ge en vink om hur vattendragen i sjöns avrinningsområde påverkats för att dränera den nyvunna jordbruksmarken.

Inte helt oväntat har fångsten vid elfiskena dominerats av arter som mört, björkna och abborre, alltså sådana arter som trivs alldeles utmärkt även i det rakaste av diken...MEN häromdagen så dök det plötsligt upp något konstigt i håven vid fiske i en bäck i närheten av anrika Gimmersta säteri väster om Katrineholm. För första gången på många år åkte den gamla kioskvältaren "Fiskar i färg" fram och vi kunde snart konstatera att vi hittat ett tidigare okänt och välmående bestånd av grönling, tidigare bara känd från en handfull platser norr om Skåne!

Efter samtal till grönlingexperten Stefan Lundberg på Naturhistoriska riksmuséet i Stockholm var succén total och gåtan om hur fiskarna tagit sig till bäcken fick även den en förklaring. Arten var nämligen något av en lyxvara på 1700-talet (enligt Stefan dåtidens motsvarighet till rysk kaviar) och odlades allmänt i dammar i anslutning till de finare godsen, till exempel Gimmersta. Troligtvis har vi alltså upptäckt rymlingar från en sedan kanske 300 år nedlagd fiskodling :)

Ett antal av fiskarna hamnade i sprit för att genom DNA-studier kunna fastställa släktskap med grönlingar från andra delar av Sverige och Europa.
Mer om fyndet går att läsa här:
http://sormlandsbygden.se/default.asp?contentID=767

Hälsningar
Nils Ljunggren

1 kommentar: