måndag 30 augusti 2010

Skogsöring idag?

Efter söndagens blankpass från båt var det skönt att komma ut i skogen några timmar på en ledig måndag och sträcka på sin stela dropshot-kropp :)

söndag 29 augusti 2010

Pb träd.

Efter ett nytt pb på träd för Jonas (som därmed fick tillbaka sin dropshotjigg från igår!) har vi nu gett upp och är på hemväg efter ett blankpass. Så kan gösfisket vara har man förstått... Riktigt kul ändå att ha fått dra gös på denna roliga metod. Extra häftigt är det att ibland kunna se fisk på ekolodet som stiger till jiggen, förvisso utan hugg för oss denna helg, men det höjer åtminstone tempen rejält!
/Markus

Söndagslunch.

Lagrad påskmust samt korv med bröd och Johnnys senap: mat för riktiga sportfiskare! ;)
Trögt fiske idag, vi kör inte länge till.

Trögt idag.

Lördagen bjöd på 13 gösar, några gäddor och en abborre, inga toppvikter. Trögt m a o. Under söndagen blir vi 2 båtar som fiskar några timmar, inte oväntat är det de 6 yngsta som stannar kvar ;)

lördag 28 augusti 2010

3-kilos på mete igen.

Ynglingarna är heta!

Middag!

8 gösar och 2 gäddor på dagen, men under kvällen ska det nog lossna rejält :)

2,7kg

Johan Sundheim med en fin metefångad. I övrigt har det kommit upp ett gäng gösar samt en gädda i båtarna. Team No Name har även varit i närkontakt med ett grund...

Mackans första vertikalgös!

Det var väl inga konstigheter det här ;)
En kvarts fiske, sedan högg en liten stackare i en riktigt regnoväder.

fredag 27 augusti 2010

Gösfiske fre-lör!

Team No Name med Oscar och Håkan från Confidence laddar båten inför helgen! Själv fiskar jag med rutinerade predatorjägaren Jonas Jansson Fors som vänligt nog ska förse mig med utrustning för vertikalfiske, något jag aldrig provat på. Jonas är redan på plats och har tagit 4 mindre gösar under eftermiddagen. Totalt är vi 13 KSK:are på klubbresa, där många aldrig fått en gös :)
Vi hoppas därmed på en riktigt trevlig helg som inleds ikväll med inkvartering i stugor, taktiksnack samt en 3-rätters middag signerad reseledarna Håkan/Mackan.
Rapporter kommer självklart under helgen!

/Markus

Kräftsäsong hos fiskhandlarn!

torsdag 26 augusti 2010

Kolla era båtar (och björnbärsnår)!

Stormvindarna de senaste två dygnen har drivit upp vattenståndet till närmare en meter över det normala. Det är med andra ord lämpligt att kolla till förtöjningar och kanske ösa båten. Under en sådan runda till en av våra småbåtar idag gjordes upptäckten att björnbären kommit och att ingen annan verkar ha plockat... Dryga 3 liter repades av mellan kraftiga vindbyar och regnskurar. Efter helgens fina kantarellskörd är nu både nyårsmiddagens förrätt och efterrätt tematiserad ;-)

tisdag 24 augusti 2010

Fiskerapport Helnessund

Kungsbackakillarna Axel, Åke och Ulrik tog fiskebussen från Grums upp till Helnessund för 5 härliga fiskedagar.Som ni ser på bilden hade dom ett riktigt bra Torsk och Sejfiske blandat med några Hälleflundror.Torsk upp till runt 20kg, Sej upp till 13 kg samt flundra på 50kg är riktigt fina fiskar.
Stort grattis från oss på Isola.

Langesund - all in!

Vi går "all in" på årets Langesundsfestival och redovisar alla delar för en lyckad festival! Håll till godo!



THE CREW:

Våra vänner som är med och organiserar tävlingen.



Åsmund (vars blogg Fiskesjuk vi länkar till) & Co gjorde som vanligt en stabil insats i sekretariatet.




I motsats till detta foto var Henke Karlén mycket fokuserad under invägningen.



Kenneth B Johnsen och Kim Tore Berg Olsen, viktiga i organisationen och dessutom 3a och 5a i årets tävling!



Robert Råmundsen, alltid med i topp!



Stig "the Man" Rönningen tog förra årets riktiga kanonfisk på tävlingen: en hälleflundra på 49,75kg!




THE CHAMPS:

Årets segrare Anders Larsen, tvåan Henke Karlén och trean Kenneth B Johnsen.



Överlägsna damsegrarinnan och totalsexan Trine Fallet Ruud var det många som ville fota.



Fjolårssegraren Knut David Bakke och årets segrare Anders Larsen.





THE CROWD:

Melker "Melchoir" Lang och Tomas "Lö Tomp" Einarsson, våra kära vänner från Nidingen Humminbird (f.d. Giants och de kallas numera Kolibrierna...)




Teamen Offshore Hunter I och II drog som vanligt grymma fiskar från djupet. Emil Fallet Ruud vann juniorklassen och är nästa år senior. En fin 23e-plats i år lovar gott inför fortsättningen. I lag med mamma Trine kom man även fyra i lagtävlingen av 62 lag.




Glada miner hos Benny Johansson, Pelle Karlsson, David Johansson, Jalle von Eyben och Per Alexandersson.





Jocke och Nisse klarar av några bad de samlat på sig genom ett gäng fina personbästan under veckan. Båtsman tittar på.




Mats och Magnus demonstrerar den... hrrrmm... fina lagkänslan på Isolabåten...




THE SWAN:









THE SHIPS:

Tomas, Urban och Melker!






Hans-Ove, Iréne och Robban i team Björlanda. Här var stämningen på topp hos kaptenen som vanligt! Vid invägningen var det dessutom DJ Robban som stod för partyt!




Team Offshore Hunter I: välkände Morten Ruud i lag med Hanne Fossum. Morten Ruuds nya 25-fots vidunder susade på i en bit över 40 knop. I år slogs man dock av Offshore Hunter II som fiskade från samma båt.






Jera I och II kom in med många fina fiskar, bland annat nytt norskt rekord på blåkäft!




Team GHFK Allstars/Hajen. Fjolårstrean Adam "Chefen" Palmér, Peter "Svinet" Larsson och Uffe "Ulken" Palmqvist fiskade riktigt bra och kom femma i lagtävlingen.




THE CHICKS:




Sorry, no chicks... ;-)



lördag 21 augusti 2010

Yes!


När vinden friskar i får man hålla till i skogen istället ;-)
Full korg idag: 2,6kg gula kantareller (ca 10l) på 2,5h i skogen! Inte särskilt ofta man hittar ställen som ovan.

Vädret ser rejält ostadigt ut ett bra tag framöver, men vi hoppas verkligen kunna klämma in några pass i Öresund inför Garmin Fiskefestival 11-12/9. Vi har en hel del arter vi behöver kolla upp innan tävlingen.
Som vanligt lär det bli en jämn tillställning i denna trevliga tävling, vilket beror på flera orsaker. En huvudanledning är givetvis att det är relativt få arter som fångas, vilket givetvis gör att det sällan är något lag som skenar iväg poängmässigt. En annan anledning är alla duktiga team som är med här. Många danska och skånska team har en fördel av att de mer eller mindre har Öresund som hemmavatten. Teamen från "västkusten" (exempelvis vi) fiskar dock en hel del i Öresund och är vana att jaga runt efter de olika arterna. Tight lär det bli och det finns inga givna favoriter på förhand.

För vår del ser det just nu ut som startuppställningen Magnus-Rickard-Mats, vilket alltså innebär att undertecknad dessvärre får stå över denna gång. Magnus med sambo väntar dock tillökning dagarna efter tävlingen, vilket gör det hela lite osäkert. Samma läge hade Magnus för 3 år sedan, då vi hade en bil ståendes i Helsingborgs norra hamn. Då kunde vi snabbt köra in och släppa Magnus ifall vi fick ett telefonsamtal om att något var på gång ;-)

//Markus

torsdag 19 augusti 2010

Multe 3,75kg

Harry Moss slog igår till med en fin Multe. Fisken högg mellan regnskurarna och tog 75m i första rusningen.

Rapport från Tromsö:

En snabb rapport från Tromsö visar att våra ständiga antagonister och kära vänner, teamen Garmin Minn Kota och Omega, har öppnat klart godkänt de första passen. 4 flundror har bordats: 2 små samt 2 kring 42kg! Väldigt roligt var att Omegas Torbjörn Sandins son fick den ena av dessa stora. Även kul att Magnus Lantblom fick den andra, då han med detta höjde sitt pb ganska rejält. Hans förra pb låg nämligen på 1,75kg! Där pratar vi höjning! :-)

tisdag 17 augusti 2010

Var försiktig med fjärsingen!

Vi fick idag ett mail från fiskebroder Robert Pederson som berättar om en händelse väl värd att uppmärksamma för den som blöter sina linor längs västkusten under sommar-höst, närmare bestämt en incident med en fjärsing! Vi tackar Robert så hemskt mycket för en bra berättelse och för goda råd om olyckan är framme.
(Vi får även passa på att tacka Jocke för fina bilder häromdagen!)

Robert skriver:

Hej!

Jag liksom många andra följer er väluppdaterade och informativa blogg regelbundet. Här kommer lite info som kanske kan vara av intresse för andra:

Nu i lördags var jag ute med min flickvän Anneli och fiskade utanför Måseskär, fjärsingarna fanns det ju som bekant gott om. Och trots att jag hade en lång peang så lyckades en av dessa sprattlande fiskar sticka mig i ringfingret. Att sticka sig på en fjärsing gör ont kan jag numera intyga. MEN, lyckligtvis så hade jag faktiskt dagen innan vi for ut läst på om detta med fjärsingen och dess gift och enligt den information som jag hittade på nätet så var det viktigt att sänka ner det stuckna området (=fingret i mitt fall) i väldigt varmt vatten (minst ca 45 grader varmt, helst ännu varmare). I båten utanför Måseskär var det enda varma jag hade en termos med kaffe, och det var VARMT!! Anneli fyllde termosmuggen med kaffe och jag sänkte ner det värkande fingret i det heta kaffet samtidigt som jag förbannade min klantighet. Medan jag svor över smärtan i fingret pga av fjärsingsticket och det skållande brännande kaffet plockade Anneli ihop alla prylar och körde oss in till hamnen där vi rampat i.
På vägen in bytte vi förstås kaffe allteftersom kaffet svalnade av, och det var tur att vi inte hade hunnit dricka så mycket kaffe för det räckte hela vägen in. Vi trailade upp båten och begav oss hemåt samtidigt som Anneli ringde sjukvårdsupplysningen för att höra efter vad de rekommenderade att man skulle göra - efter att ha pratat med tre olika personer så fick hon till slut tag på en expert på fjärsingstick vid Uddevalla sjukhus och då fick vi veta att man i princip skulle göra precis så som vi lyckligtvis hade gjort:

1) Håll omedelbart det stuckna området i minst 45-50 gradigt vatten (kaffe fungerar bevisligen också:) i ca 1h, därefter en halvtimme varje halvtimme (dvs uppe ur varmvattnet en halvtimme och sedan ner i varmvatten en halvtimme etc) i ytterligare ett par-tre timmar. Toxinet i fjärsingens gift ska visst koagulera/lösas upp vid dessa högre temperaturer, så detta lindrar smärtan i stickområdet.
2) Säkerställ att gifttaggen verkligen är borta ur såret, om inte avlägsna denna så snart som möjligt. Går det inte själv måste man åka in på sjukhus/akuten och få den kirurgiskt avlägsnad. Och som med alla sår: HÅLL RENT!
3) Om man börjar känna sig dålig, har allergi, eller får andningsbesvär så är det förstås omedelbart in till akuten som gäller.

Mitt finger är fortfarande stelt och lite svullet idag, tre dagar senare, men i övrigt så är allt bra ändå (ta i trä). Och med tanke på de olika effekter andra har råkat ut för efter att ha blivit stucken av fjärsing så är jag nog lyckligt lottad ändå (tittar men lite på nätet så finns alltifrån händer svullna till fotbollar till kroniska besvär livet ut etc. - huruvida allt detta är sant eller inte vet man ju förstås inte eftersom det är svårt att verifiera allt på nätet som är några år gammalt). Sedan spelar det förstås även roll hur mycket gift som hinner tränga in i stick-stället mm.

Eftersom vi alla är individer så vet man aldrig hur man reagerar på ett fjärsingstick förrän det händer, men ovanstående "metod" att snabbt få ner det stuckna området i het vätska tror jag ändå är viktigt i alla lägen för att minska effekten av giftet, så det kan ju vara värt att veta för alla som fiskar mycket ute kring Måseskär iallafall.

Skitfiske!
Robert Pederson, Vänersborg (Tinca)

Glad laxfiskare i Rolfsån.

De stora nederbördsmängderna i södra Sverige har ställt till det på många håll, men för laxfiskarna är det rena rama julafton med de höga flödena, efter flertalet torra sensomrar de senaste åren. På bilden är det en klubbkamrat från SSG (Sällskapet Sportfiskare i Göteborg) som blöter flugan i Rolfsåns högvatten.

Jag och ett gäng SSG:are kommer från imorgon lägga ut sten och lekgrus i ett biflöde till Rolfsån. Sträckan är tidigare rensad av markägare och dikningsföretag. Nu ska vi återställa en del av detta, vilket förhoppningsvis lär öka mängden utvandrande havsöringsmolt till Kungsbackafjorden :)
Många bäckar små...

Det blir säkert några bilder när projektet är klart.

/Markus

måndag 16 augusti 2010

Öresundsfiske

Micael och Oskar från välkända Confidence körde ett dagspass i sundet häromdagen. Fisket var allmänt trögt men dom fick några fina fiskar med Piggvar på 1180g och Lerskädda på 265g i topp samt Slätvar, Fenknot mm i mindre exemplar.
Micael med fin Piggvar
Oskar med stor Lerskädda som är ny art för honom

Nu stundar Fiskefestivalen i Helsingborg om drygt 3 veckor för oss på Isola. Tävlingen har i år flyttat till Helsingborg från Landskrona och det blir en riktig nytändning med betydligt kortare gångtid till de bästa fiskeplatserna.

söndag 15 augusti 2010

Gästinlägg: Joacim Näslund

God kväll allesammans! Har fått i uppgift av Mackan (i vissa havsfiskekretsar känd som "Bloggarnas bloggkung") att lägga upp lite bilder från Langesundsresan för några veckor sedan. Det känns som det är det minsta jag kan göra efter att ha blivit medbjuden på ett otroligt roligt fiske med mycket trevliga människor på både land och hav.

Jag börjar med lite allmänna Langesundsbilder:



Langesund är ju en väldigt vacker liten stad och omgivningarna förtjänar att visas upp. Bland annat finns här en väldigt häftig geologisk miljö med berg uppbyggda av förstenad lera, d.v.s. gammal havsbotten. Detta syns tydligt på många ställen, exempelvis på Langöya mittemot Langesund.


Det allra häftigaste, d.v.s. fisken, håller dock till över dagens havsbotten. Langesundsområdet har en stor variation av bottentyper vilket gör området artrikt. Dessutom ligger salthalten på en "oceanisk" nivå vilket gör att havsfisken trivs bra. Detta är något som vi inte är bortskämda med i Sverige. Det är i princip bara från mellersta Bohuslän och norrut som vi har en "äkta" marin miljö vilket så klart påverkar vår artrikedom negativt (dock helt naturligt och som det "ska" vara).

Nisse med en stensnultra (som saknades i inlägget om läppfiskarna). Denna art är inte direkt unik för Norge... Allmänt hatad av de flesta som fiskar i havet.

Undertecknad med en liten men vacker blågylta. Foto: Nils eller Markus (?)


Knot

Fotografering av knot (förmodligen en av nordeuropas mest fotograferade knotar)

Blåkäft (till vänster i bild). Foto: Markus Lundgren

Vackert färgad blåkäft. Den röda färgen är troligtvis kamouflage(!). Rött är nämligen den färg som försvinner snabbast i vattnet och på dryga hundra meters djup ser en röd fisk svart ut och smälter in i omgivningen. Röda färgpigment (karotenoider) tros vara mindre energikrävande att bilda än svarta (melaniner) varför många djuplevande fiskar är just rödfärgade.

Mackan med en långa på dryga 9 kg.

Nordisk kombination. Dansk korv i svensk mage på norskt vatten.

Naturligtvis kunde vi inte låta bli att ta en tur in i Trosvika... ;)



Slutligen tänkte jag lägga upp några fågelbilder. Tyvärr är ju en båt inte den allra mest stabila plattformen att fotografera från så kvaliteten på bilderna blir lite lidande... Här kommer i alla fall några av de bästa:


Två exemplar av de charmiga och orädda (om än nervösa) stormfåglarna. Dessa lever sina liv över vågorna och kommer enbart till land för att häcka. Betydligt mer uppskattade vid båten än de något jobbiga trutarna.

Gråtrut (eller silltrut, gula fötter i alla fall).

Slagsmål om de goda lubb-invävorna


Hälsningar Jocke