måndag 3 januari 2011

Isolas årskrönika för 2010! (A-F)

I 3 delar listar vi den närmaste veckan i alfabetisk ordning våra toppfiskar från fiskeåret 2010.


# Berggylta

  • 1,15kg (Markus)
  • 1,05kg (Magnus)
Inget vidare bra år för vår del, men roligt var isfisket efter gyltorna från Gullmarsfjordens is förra vintern. Annars är gyltafisket ett otroligt kul fiske som vi kommer att satsa lite på under 2011.



# Bleka
  • 2345gr (Magnus)
Inte heller här några toppfiskar för vår del, även om Magnus fisk från Pater Noster Cup är klart godkänd som tävlingsfångst. Vi kan även glädjas åt Markus svåger Alex fina 4-kilos under den traditionella Måseskärhelgen kring 1 maj, som förtjänar att vara med på bild.



# Blågylta

  • 530gr (Markus)
Vi har nu under de 4 senaste tävlingarna tagit största blågyltan på Pater Noster Cup. En av våra favoritarter, även om det inte blev någon riktig toppfisk i år. Även för denna art tog vi en handfull från isen på Gullmarsfjorden den gångna vintern, vilket kändes ganska unikt. Precis som med berggyltan är som alla vet Gullmarsfjorden ett oerhört bra tillhåll för dessa arter, även om vi även har bra platser kring Måseskär.




# Blåkäft

Som vanligt några kring 1200gr i Langesund. En av de bästa matfiskarna och vi brukar ofta ta upp några stycken till en middag samma kväll. Vi fiskar den vanligtvis på djup kring 150-180m, men tack vare att den bland annat saknar simblåsa klarar den tryckomställningen och simmar utan problem tillbaka. Inte omöjlig att fånga på svenskt vatten!



# Bonito/Ryggstrimmig pelamid (Sarda sarda)

  • 1960gr (Markus)
  • 1876gr (Mats)

Årets mest oväntade fisk i Sverige! En massinvandring från Atlanten av denna tonfisksläkting gjorde att halva Specimensverige fick total bonitofeber och under några veckor i oktober vallfärdade till det lilla området där Ringhals kylvatten släpps ut. För vår del var lyckan total efter att Mats tagit en fin fisk, därefter tog Markus ännu en stor efter en del slit och till slut fick även Magnus och Rickard varsin efter mycket nötande! Det återstår att se om denna art återkommer även i år. Den är högst välkommen!





# Brunsnultra

  • 260gr (Magnus + Markus)

Denna lilla läppfisk (familjen Labridae, som innehåller våra svenska arter av gyltor och snultror) börjar vi nu få lite koll på i Langesund, där den är otroligt viktig i tävlingen. 2010 hittade vi nya platser på träningsfisket, med flertalet fiskar kring 260gr, och även på tävlingen tog vi några stycken. Inte omöjligt att notera som nytt svenskt rekord om man gör en satsning på grundtoppar i norra Bohuslän. Arten går nästan alltid precis mitt på toppen av grundet.





# Fenknot

  • 355gr (Magnus)
  • 340gr (Mats)

Denna drömfisk har vi nu lyckats hyfsat bra med de senaste två åren. I Langesund fick vi i år 5 stycken, varav 4 på tävling. Vi önskar dock få en riktig pjäs nere i Öresund. Vi har kört många pass därnere och det kommer ofta upp fina fiskar från turbåtar och andra småbåtar, men vi har fortfarande inte lyckats storleksmässigt i sundet.





# Fjärsing

  • 430gr (Markus)
  • 395gr (Markus)
  • 390gr

Den giftiga fjärsingen fick vi upp till 395gr under riktat fiske på Fladen under hösten, samt upp till 430gr vid Måseskär under Pater Noster Cup. En fin toppfisk under träningsfisket inför Langesund också, 390gr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar