tisdag 22 februari 2011

EU-ja till kontroversiellt fiskeavtal.

EU-kommissionen röstade igår ja till ett möjligt nytt fiskeavtal med Marocko. Detta kontroversiella avtal innebär att EU-båtar får fiska i bland annat det ockuperade Västsaharas vatten. Enligt landsbygdsminister Eskil Erlandsson (som är ansvarig för fiskefrågorna) är detta ett solklart fall av brott mot folkrätten.

I denna fråga har den starkt ifrågasatte ministern faktiskt visat framfötterna en aning, vilket är positivt. Förhoppningsvis kan han för omväxlings skull visa lite av den andan när det är Sveriges kust det handlar om. Senast förra veckan gick han på en riktig mina när han i ett direktsänt vattenbruksseminarium utan eftertanke sade att han minsann äter ål... Den högst ansvarige för fiskefrågor äter alltså gärna en akut utrotningshotad fiskart. Övriga centerpartister suckade...

Utöver Sverige röstade även Danmark och Storbritannien nej till en förlängning av avtalet, vilket inte hjälpte när starka fiskenationer som Spanien och Portugal satte sig emot. Huvuddelen av fiskebåtarna som utnyttjar detta avtal är spanska och Spanien är en av världens största fiskenationer.

1 kommentar:

  1. Nu när försvaret lägger ner kan vi väl köpa flottans gamla jagare för en billig penning och sänka trålarna? Kanske kan bli bra vrakfiske sinom tid?

    SvaraRadera