lördag 26 mars 2011

Blandat från fiskauktionen.

Göteborgs fiskauktion bjuder året runt på spännande fångster för såväl salta som sötvattensfiskande sportfiskare. Tyvärr påminner auktionen också om hur misshushållningen av främst vår havsmiljö har fått fortgå i decennier. Trist är att dagligen se hur stora vitrockor, aspar kring 6-8kg, torskar kring minimimåttet och pigghajar säljs för 5-10kr/kg. Just pigghajen får förvisso inte landas från årsskiftet, men det hindrar inte att norrmännen skickar pigghaj från norskt vatten.
Senast i dagarna var det flera lådor med riktigt små rödspättor som blev osålda p g a den dåliga kondition som spättan just nu har. Utlekta och platta med ett ganska sladdrigt kött. Övrig småspätta, i en storlek som alla seriösa sportfiskare skulle returnera, gick för bottenpriset 8kr/kg... Värd det mångdubbla som spöfångst ändå, trots liten storlek.

Många såg kanske dokumentären "Den sista kustfiskaren" på SVT härom veckan. På gårdagens auktion var det lite uppståndelse kring stora mängder vildlax från Blekinge som hade ställts ut till försäljning. Många var dem som gjorde stora ögon kring de ca 1,4 ton (snabb uppskattning från min sida) lax i olika storlekar. Vildlax är inte särskilt vanligt i några större mängder på fiskauktionen, särskilt inte under vintern, men nu hade tydligen blekingefiskarna fått sådana storfångster att man skickat fisk upp till västkusten för försäljning. Nja, så var inte riktigt fallet.
På filmklippet ser ni mängderna lax på gårdagens auktion.


Precis innan auktionen skulle köra igång vid 06.30 kom en uppretad man springandes och började skälla på allt och alla. Det visade sig nämligen att det var hans fisk som han köpt av yrkesfiskarna, men att den absolut inte skulle ställas ut på auktion. En logistikmiss helt enkelt. Han skulle nämligen, precis som vanligt, sälja fisken vidare till bland annat Frankrike. Enligt honom var Östersjölax/vildlax mer uppskattad i Frankrike än den norska odlade laxen, bland annat beroende på att den inte riktigt är lika fet.

Han berättade senare för mig att om fisken sålts på auktionen till fiskhandlare och grossister hade han kanske fått 50-60kr/kg, medan han fick 100kr/kg när han sålde den vidare till utlandet. En väsentlig skillnad m a o. Vad han köpt fisken för vet jag inte, men i dessa sammanhang misstänker jag att man köper fisken för ett fast pris av yrkesfiskaren, för att kunna garantera priset till slutkunden. Fisken brukar vanligtvis fångas utanför (trollingmetropolen) Simrishamn, enligt honom.

Han berättade att hela fångsten egentligen var såld, men att om någon var intresserad var det 100kr/kg som gällde. Detta innebär att utskuren filé på denna fisk skulle kosta omkring 200kr/kg i inköpspris för den som slog till (ca 50% bortfall på denna fisk), vilket är omkring det dubbla jämfört med norsk odlad laxfilé.

Så länge det finns en marknad finns det alltid en efterfrågan och då blir det givetvis svårt att komma till bukt med storskaligt yrkesfiske i alla dess former. Det finns alltid pengar att tjäna. Hur man än räknar på det är det ju dock så att sportfisket, trots exempelvis höga priser till slutkund som i detta fall, är värt mer för lokalbefolkningen. I detta fall har man givetvis full förståelse för att yrkesfiskarna tack vare en bra ersättning fiskar upp allt de kan och de tjänar nog ganska bra pengar... 1,4 ton lax fördelat på att antal sportfiskebåtar i Simrishamnsvatten över en säsong är dock en ganska intressant tanke... Detta var dessutom antagligen bara denna veckas skörd, max.

En annan ovanlig och kanske lite märklig försäljning var den från en stor pimpeltävling i Bottenviken nyligen. Abborren, ett antal hundra kilo, såldes på Göteborgs fiskauktion på tisdagen. Jag tolkade det som att det var några privata utställare som sålde fisken. Möjligtvis hade de kanske fått hela fångsten från pimpeltävlingen, svårt att säga. Det var mest småfisk och den såldes för 5-10kr/kg.

Nåväl, efter denna tämligen dystra rapport (sorry, men ha nu en fortsatt trevlig helg!) avslutar jag med några bilder på veritabla drömfångster, om de tagits på spö förstås.

Hälsningar
Markus



Kummel 8kg (rensad)! Fångad av Göteborgsbåten GG 410 Valöskär.

Årets första makrill? Några sporadiska fångster med enstaka makrillar förekommer ofta under vårvintern, men nu hade Göteborgsbåten GG 1 Grimskär i tisdags fångat 7kg. Snart är det vår...

Marulk 19kg, fångad av Göteborgsbåten GG 56.


En hybrid mellan piggvar och slätvar på 5kg, fångad av Lysekilsbåten LL 9 Svartskär. Hybrider mellan de två arterna är faktiskt ganska vanligt. Onekligen mer lik en piggvar, men den saknade nästan helt de så typiska piggarna på ryggen som piggvaren har. Som vanligt med hybrider, exempelvis laxingar (lax+öring), så kan ett tränat öga ganska snabbt se att "något inte riktigt stämmer". Frågan är bara vilken art man ska notera nytt personbästa på! ;-)

1 kommentar:

  1. Grymt intressant, mer sånt här! Ang. hybrider är det lurigt. Jag hade tänkt fiska i ett vatten där jag trodde det fanns röding tills det visade sig vara korsning mellan röding och bäckröding dom satte ut, två arter jag saknade men vad hjälper det.

    SvaraRadera