söndag 1 maj 2011

Oxsimpa!

Jag tror att jag fick något hyfsat kamerafoto där man bättre ser de väldigt långa taggarna på huvudet som skiljer oxsimpan från rötsimpan. Någon kan säkert skickat i en oxsimpa i tron att den var rötsimpa, men de långa taggarna noterar man direkt och detta var bara min andra oxsimpa någonsin, så den är inte särskilt vanlig. Nytt klubbrekord och pb blev det också!

7 kommentarer:

  1. Är du säker? Finns rötsimpor med längre taggar än normalt. Liknar en rötsimpa i teckningen, men de är ju variabla och jag vet inte hur mycket de överlappar i teckning så jag ska låta artningen vara osagd...

    Lägg upp/Skicka bilder när du kommer hem. Skulle vara kul att se.

    SvaraRadera
  2. Hej, jag tycker också att det ser ut som en rötsimpa. Ska inte säga det säkert men det är mycket som talar för det.

    Taggen under den långa taggen på gällocket är längre än vad den brukar vara på en oxsimpa.

    Oxsimpans sidolinje är också prydd av korta taggar medans det ser ut mer som hudflikar/gropigheter på denna fisken vilket är mer typiskt för rötsimpa. Även färgteckningen stämmer inte riktigt med oxsimpa men mycket väl med rötsimpa.

    Dessa arter är väldigt luriga och det är inte lätt att säga utifrån en bild men jag och mina fiskekompisar har lyckats få bra kläm på dem efter att ha detaljstuderat dem när vi lyckats fånga båda arterna.

    Kolla gärna in bilder på de båda arterna på vår blogg. fiskeligan-haze.blogspot.com

    Du hittar inlägg med bilder på båda arterna från den 22:a april under inlägget "Artfest" men även bra bilder på oxsimpa från den 19:e april.

    Mvh Hasse

    SvaraRadera
  3. Storleken kanske talar för rötsimpa också. Det norska rekordet för oxsimpa är 162g jag misstänker den här fisken inte väger mycket under det. Skall bli intressant att se fler bilder!

    SvaraRadera
  4. Tack vänner, jag är nu inte helt säker på att det verkligen är en oxsimpa. Jag får kolla på bilderna på din blogg Haze, samt bilden på den oxsimpan som vi fick Jocke. Ska skicka kamerabilder till er båda!

    /Markus

    SvaraRadera
  5. Den vägde förresten bara 60gr. Den jag fick när Jocke var med vägde 33gr.

    /Markus

    SvaraRadera
  6. Jag misstänker att de kan hybridisera. Jag har sett rötsimpor med taggar mitt emellan vad som förväntas av ox- respektive rötsimpa och som varit extremt svåra att artbestämma.

    SvaraRadera
  7. Det er en vanlig ulke. Dvergulkene har vanligvis mye lenger pigger på hodet og andre tegninger selvom dette også kan variere en del.

    // Rage

    SvaraRadera