torsdag 7 juli 2011

Sjukaste dubblén nr 2!

Efter det lyckade nattpasset och Mattias sjuka dubblé nr 1 drog vi under söndagen ner till de glödheta piggvarområdena norr om Orust. Efter mindre än 15 minuters fiske drar Mattias på en fisk på grunt vatten, ca 6m. Jag är direkt framme med håven, men tycker de första sekunderna att det kanske verkar lite väl sprattligt för att vara en piggvar. Vararna är tyvärr inga direkta fighters, utan det är lite sprattel och därefter mest bara att veva in de coola fiskarna.

Efter en kort stund uppenbarar sig dock något stort och runt några meter ner. Piggvar!! Och den ser stor ut!! Eller?! Vi tror nästan vi ser i syne när den stora piggvaren plötsligt delar sig i två... Då förstår vi att det är två piggvarar! Fenomenet är vanligt hos arter som pigghaj, fjärsing och flera andra arter, som gärna hänger med upp av ren nyfikenhet.
Vi ser att Mattias har krokat den lite större av de två fiskarna, samtidigt som den mindre uppvaktar förstnämnda och inte viker av från den större fisken en tum! Det var därför det såg ut som bara en fisk i början. Den krokade fisken vägrar att lämna kompisen/partnern/brorsan, och jag har därför inga problem att håva bägge fiskarna!! Sjukt!!

Mattias fisk väger 640gr och den mindre uppskattar vi till 350gr. Efter en knapp kvarts fiske verkar det alltså finnas så mycket piggvar i området att de till och med följer med upp till båten ;-)

Efter ytterligare någon timma får Mattias en till fisk på dryga halvkilot.
Vi har några bra hugg och får en öring på drygt 40cm, men fler piggvarar blir det inte under de ca 4h vi kör, men vi är otroligt nöjda med att ändå haft 4 firrar i båten. Hett område utan tvekan, och fler pass lär det bli framöver. Målet är såklart en fisk över storfiskgränsen 1kg. Till att börja med :-)

Kolla filmklippet för en ganska unik catch and release.



Tight Lines!
Markus

1 kommentar:

  1. Ha-ha! coolt, jag har hört från säker källa att bottnen "rör" på sig av piggvar på vissa ställen däruppe under sommaren.Med tanke på nätförbudet som råder kan de nog bli riktigt hett fiske där framöver. Det kommer nog upp Slätvarar snart ochså. En bekants farsa som nätfiskat i trakten i många år har fått ca 50 piggvarar (över kilot) om året och ca 15 slätvarar om året,varav vissa riktigt stora.

    SvaraRadera