onsdag 25 januari 2012

Mycket lästips nu :-)

Den årligen utgivna rapporten Havet är enligt mig gigantiskt bra läsning för den som vill uppdatera och allmänbilda sig övergripande i frågor som rör fiskbestånd, miljöpåverkan och andra aktuella frågor för våra havsområden. Havet 2011 har varit ute ett litet tag, men jag har själv inte hunnit hugga in på den förrän ikväll. Utmärkt kvällslektyr för den natur- och fiskeintresserade, om än lite deppig läsning kring våra fiskbestånd och övergödningssituationen. Ingen nyhet dock.

Du hittar hela rapporten här. Saxat ur rapporten:

# Torskbeståndet i Kattegatt är idag nästan borta på grund av överfiske.
# Torskbeståndet i Kattegatt har minskat till en tjugondel jämfört med på 1970-talet och är kanske ett av världens mest hotade torskbestånd.
# Förbudet av drivgarnsfiske på lax 2008 har ännu inte gett förväntad positiv effekt på Östersjöns vildlaxbestånd. Sannolikt på grund av ökat långlinefiske och minskad överlevnad av ung lax.
# Syresituationen i Egentliga Östersjöns utsjöområden ligger kvar på den sämsta nivån sedan mätningarna började på 1960-talet.
# Rekryteringen av ål fortsätter att minska i hela Europa. I svenska vattendrag har mängden ålyngel minskat med 95 procent sedan 1950-talet. Från och med 2012 införs ett totalstopp för ålfiske på Västkusten.
# Överfiske har idag förändrat Västerhavets ekosystem på ett dramatisk vis. Populationerna av nästan samtliga större marina fiskarter har minskat med över 70 procent, flera kommersiellt viktiga bestånd har kollapsat, och flera lokala kustbestånd av t.ex. torsk, bleka och kolja tros vara utrotade. Förlusten av stora rovfiskar anses ha lett till en trofisk kedjereaktion ned i näringsväven som har förvärrat övergödningsproblemen längs kusten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar