söndag 26 februari 2012

Filmklipp från piggvarsfisket!

De flesta av er har nog sett filmklippen innan, men i sammanställningen av fiskeåret 2011 har nedanstående 3 filmer ett högt underhållnings- och intressevärde. Se dem uppifrån och ner. Det handlar alltså om att det på vissa ställen varit så tätt med piggvar att de på det grunda vattnet nyfiket följer med en krokad kompis upp till ytan, där vi kunnat håva både två och tre piggvarar samtidigt!

Jag poängterar igen vilken lyckad förvaltning projekt 8 fjordar har varit, med totalt nätförbud i ett så stort område från Malö strömmar i norr, till Tjörnbron i söder. Havsöringen har enligt samstämmiga vittnesmål ökat också, främst (utöver nätförbudet) tack vare biotopvård/restaurering i många vattendrag i projektområdet, samt ett stort jobb med att inventera avlopp som tidigare sköljt ut en stor mängd näringsämnen, vilket bidragit till dålig vattenkvalitet och övergödning i bäckar och kustzonen. Vi har ju fått en handfull havsöringar under detta fiske också, bland annat tappade Magnus en riktig kluns precis vid håvningen i somras.


/Markus





Dubblé #1





Dubblé #2




Trippel

5 kommentarer:

  1. Har du någon bra länk var man kan läsa utvecklingen av 8-fjordar? Är det bara havsöringen man ser förbättringar på eller någon annan art? Mvh Niklas

    SvaraRadera
  2. Det finns faktiskt ingen hemsida vilket varit en brist, men jag träffade projektledaren Niclas Åberg på jobbet i fredags och då nämnde han att en hemsida är på gång vill jag minnas. Jag lovar att länka när den är i drift. 8 fjordar är ju inte ett rent fiskevårdsprojekt, utan en satsning på havsmiljön i stort. Just inventeringen av enskilda avlopp har gjort mycket nytta.

    Jag vill inte föregå några resultat, men det skydd som nätförbudet innebär, inklusive de fredade områden som finns, gör ju att ganska många arters beståndsstatus kommer att förbättras. Det finns ju bland annat ett storvuxet blekabestånd därinne, samt lokala torskbestånd (åtminstone ett...). Därtill rödspätta, som kanske kan få en fristad härinne. Knot finns en hel del och den är storväxt enligt provfisken. Slätvar och piggvar såklart. Man får ju ett mer levande ekosystem. Stora predatorer behövs i ett funktionellt ekosystem. Nätförbudet är ju dessutom bara omkring 2 år, så man kan nog inte dra några säkra slutsatser just nu, men det kommer ju inte bli sämre för någon art ;-)

    Hälsningar
    Markus

    SvaraRadera
  3. Ska bli väldigt kul att fiska där i sommar Markus:)

    PS: Såg mysbilderna i inlägget ovanför. Och vi lovar att vi inte ska störa dig och Mattias i er lilla myshörna:)

    SvaraRadera
  4. Stör aldrig när vi har myspys i båten. ALDRIG!!
    ;-)

    /M

    SvaraRadera
  5. Det där med 8-Fjordars framgång kan du delvis tacka mig och Tomas Kliger för. Efter vårat provfiske efter lektorsk gick dåvarande Fiskeriverket in och stängde ett jätteområde. Självklart ska Niclas Åberg ha det största tacket, han är projektledare för 8-Fjordar.

    MVH

    Anders Wernbo

    SvaraRadera