lördag 18 februari 2012

Isolas årskrönika för 2011! (M-P)

# Mindre kungsfisk
  • 470gr (Mats)

En satsning på vårkanten gav fyra över 450gr för Mats och Mange. Dessa coola fiskar är utmärkta matfiskar och de största tas vanligtvis på 80-110m djup.



Det har blivit en totalsuccé med projektet 8-fjordar, som bland annat lyckats med konststycket att få till ett nätförbud i fjordsystemet kring Orust. Piggvarsfisket har slagit igenom stort, metoder har utvecklats och förfinats, och en lyckad förvaltning av resurserna är ett faktum.

Projektledare Niclas Åberg är förvånad över att inte mer stor piggvar kommer upp, men är ännu mer förvånad över att så få slätvarar landats. Största piggvaren som togs under projektets provfiske vägde 7kg och vad gäller slätvaren är den på vissa platser mer talrik än piggvaren, enligt Niclas. Han betonar vikten av catch & release i stor utsträckning, särskilt av de lite större exemplaren. Nätfiskeförbudet har ju drabbat många husbehovsfiskare, och då ska givetvis inte vi sportfiskare göra annat än att föregå med gott exempel på god hushållning av resurserna.

För teamets del har det både dubbelhåvats och trippelhåvats piggvar under året!! Lokala höga tätheter har gjort att piggvararna ibland hänger med en krokad kompis hela vägen upp till ytan på de moderata fångstdjupen, oftast 5-12m, med följd att vi flertalet gånger lyckats håva flera piggvarar på en gång! Filmklipp kommer nästa vecka, tyvärr inte på själva håvningarna, men väl på återutsättningar och bilder på sprattlande varar i håvnätet...

För vår del får vi nog säga att vi haft ganska mycket otur med storleken. Kompisar har "hivat upp" piggvarar mellan 1-2kg medan vi inte har en enda fisk över det magiska kilot från 2011, trots ganska mycket landad fisk. Nåväl, det kommer garanterat under 2012! Vi tillämpade catch & release till 100% på våra fångster 2011.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar