onsdag 21 mars 2012

Sportfiskemässan och gäddfälla!

Till helgen är det dags för årets stora begivenhet för många i branschen - Sportfiskemässan! Själv ska jag jobba på mässan hela helgen och i brist på fiskerapporter får det väl bli lite rapporteringar därifrån!


Fiskfällan i Snäckstavik vid Kaggfjärden
Foto: Nils Ljunggren


För våra ostkustvänner kan jag tipsa om det projekt som mina kollegor på Sportfiskarna håller på med och som det kommer vara fokus på under fredagens mässa med ett eget seminarium - Rovfiskprojektet. Som många vet har det varit en nedgång i gäddbestånden i många områden i Östersjön. Restaurering och anläggning av våtmarker längs ostkusten återskapar dock lekområden för den sötvattenslekande gäddan som vandrar upp från kustzonen. Den omfattande dikningsverksamhet som genomförts i Sverige det senaste seklet, ofta med syfte att sänka grundvattennivån för att ge den omgivande marken en bättre produktion, har alltså inte bara slagit ut exempelvis mängder med öringbestånd i mindre vattendrag.
En fiskfälla har monterats vid en av våtmarkerna för att inventera gäddbeståndet och det coola är att man kan få hänga med och vittja fällan, vilket görs flera gånger/dag de närmaste veckorna av personal från Sportfiskarna! De första gäddorna gick upp för en knapp vecka sedan. Klicka här för mer info kring det och här för Sportfiskemässans sida.

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar