måndag 9 juli 2012

Den gångna veckan - del 1

Medan övriga teammedlemmar har gått på semester får jag själv köra på några veckor till i traditionsenlig hög takt för den fältarbetande biologen. 3 veckors havsfiske väntar dock i augusti, så jag klagar inte.
Söndagens makrillpass gav för övrigt ett 30-tal randiga, många tagna på UL. Trots den gångna veckans finväder verkar dock ingen högsommar inställa sig - den närmaste perioden är ostadigt väder utlovat.
Rolfsåns fina laxsträckor vid Hanhals
Kollegan Niklas och jag har den gångna veckan bland annat biotopkarterat mitt hemmavatten Rolfsån. Biotopkartering är en kartläggning av ett vattendrags karaktär och dess närmiljö och denna kartläggning förutsätter att man går hela vägen längs vattendraget. Den gångna veckans hetta och solsken, samt svårforcerade björnbärssnår och energiskog längs Rolfsån, har gjort att man närmar sig "Beach 2012" med stormsteg.

"Snårigt och jävligt - check!"
Man kartlägger bland annat beskuggning, olika bottnar, rensade sträckor, vandringshinder, vattendragets bredd och strömhastighet. En biotopkartering används som underlag i bland annat naturvärdesbedömningar, åtgärdsplaner, arbetet med att nå miljömålen och EU:s ramdirektiv för vatten, samt som underlag vid information för att minska påverkan från jord- och skogsbruk.
Stenbron i Rolfsån
En biotopkartering sammanställs ofta i en rapport, som bland annat pekar ut potentiella områden som kan förbättras eller restaureras. Ett oklart avlopp, en bevattningsanläggning och en soptipp i strandkanten var sådant som vi förde in i protokollet. Foton tas på allt intressant.

Rolfsån vid Gåsevadholms slott
Länsstyrelsen, som var uppdragsgivare för karteringen, kan därefter betydligt enklare och dessutom utan att besöka vattendraget besluta om åtgärder. I Rolfsåns fall är exempelvis de fina laxsträckorna vid Hjälm högt upp på prioriteringslistan, då dessa sträckor är rensade - mycket av den stora stenen är borttagen från åfåran för att få ett "bra flöde".
På en sträcka hittade vi en fin sumpskog med en liten avsnörd så kallad korvsjö, som antagligen bara tillförs vatten vid högflöden, då den värdefulla sumpskogen svämmar över. Vid utloppet hade vattnet misshandlats med ett gjutet vandringshinder. Anledningen är högst oklar och i den lilla sjön skrämde vi en del fisk, kanske öringar.
Rensning är en vanlig och oerhört inkompetent åtgärd i många av våra vattendrag och det kommer lite bilder på det i nästa inlägg. För fisk i rinnande vatten innebär detta ofta en begränsing av uppväxtplatser/ståndplatser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar