tisdag 28 augusti 2012

Jobb, jobb, jobb...

...men snart fiske! Nästa vecka är vi ett gäng som drar upp till svenske Frederic Kullin i Norge för 4 dagars fiske ombord på hans i sammanhanget legendariska båt M/S Gotland. Det blir bland annat satsning på drömfisken kummel. Mer info snart.

Mina arbetsveckor nu är långa men mycket trevliga. Fotot är från gårdagens provfiske i en liten charmig bäck i Lagans vattensystem. Idag blir det vattendrag i Suseån, imorgon Fylleån och i slutet av veckan sannolikt Anråse å och kanske någon mer beroende på om regnet ställer till det med vattenföringen. Vi fiskar exempelvis väldigt många vattendrag i Västra Götaland.
Man kontrollerar förekomsten av bland annat lax och öring genom standardiserade så kallade elfisken som görs varje år. Detta ger en bra indikation på förändringar/trender över längre tidsperioder och är ofta kalkuppföljningar eller övervakning av enskilda fiskbestånd. Ofta är man intresserad av hur det går för vissa laxbestånd (det går ju rent generellt väldigt bra för havsöringen från norra Halland och norrut) och vi undersöker också många vattendrag för eventuell förekomst av laxparasiten Gyrodactylus salaris.

Elfiskena sker oftast koncentrerat i slutet av sommaren och innebär en hektisk period för fältbiologen då man får passa på så länge vattenflödet inte är för högt.

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar