måndag 20 augusti 2012

Lindbergs fjällsemester 2012!


Text och foto: Patrik Lindberg

Fem förväntansfulla glada gossar träffades 05:30 på Landvetter för att bege sig till Kirunafjällen, en veckas fiske hägrade. Helikoptern lyfte från Nikkaluokta i strålande sol men landade strax på ett mulet kalfjäll och 15m/s. Planerad lägerplats visade sig vara en ö omgiven av myrmark och alldeles för utsatt i den hårda vinden, dags för plan B. Ett par varv med maskinen och problemet var löst, en snabb urpackning och invigning med sedvanlig skål!
Grundliga utfrågningar av vänner i norr redogjorde för att vi kunde vänta oss enbart rödingfiske i våra vatten, men ack så fel detta skulle visa sig! Första kvällen levererade dock just en röding på 49cm, som sedan visade sig bli årets vinnarfisk faktiskt. Reglerna är lika få som de är enkla, den skall ha fettfena och längsta fisk vinner, allt enligt tradition som startades av vårt gäng på en av de första resorna 1985.
Ett par dagars fiske i närområdet gav lite fattigt resultat med 5-6 rödingar i matstorlek, undertecknads 49cm:are låg ohotat kvar. En 7km marsch runt en fjälltopp dag 3 gav inte bara en grym vandring utan också 1 öring, 1 röding och en 1 harr i samma sjö! Det här var nytt för oss och veckan såg lovande ut. Efter en kort konversation med de lokala samerna (alla dessa konversationer äro korta) förklarades att hela vårt sjösystem runt oss innehöll just både öring, röding och harr, med öring uppemot 5kg i sjön bredvid våra tält!
Hittills hade vädret inte tillåtit något bättre flugfiske men nu anlände vackert och varmt väder och det började kläcka så smått. Veckan innan hade isen ännu inte brutit upp och det låg mycket snö kvar efter en ovanligt sen vinter, vi hoppades på att pricka den omtalade magiska tiden precis efter att isen gått upp.
Vi upptäckte nu att myren som omgav hela vårt område inte bara kläckte vackra sländor för fisken att vaka på, utan även mygg i en omfattning som ledde till teorier om att alla mygg i Norrland faktiskt startar sin karriär just här! Fisket kom igång och en tur ner i dalens strömmar gav ett underbart flugfiske på framförallt harr. Jag har fiskat i våra nordliga fjäll i 16 år nu men en fisk hade hittills gäckat mig, harren. Efter 2 missade stigningar i en liten ström så satt den där och när jag såg den klassiska ryggfenan skära ytan förstod jag inte bara att det var en harr utan att det var en väldigt stor harr! Det blev ett par mindre rusningar men mest tjurande fram och tillbaks i strömmen, sen lite kaosartad håvning av en far som skulle filma samtidigt men upp kom den till slut och nöjdare flugfiskare fick man nog leta efter på fjället!
Kort och gott en toppenvecka i fjällen, med bra fiske och underbart vackra fjäll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar