söndag 4 november 2012

Avelsfiske på g!

Tidigt söndag morgon ska vi sätta två nät i gryningen. De ska bara ligga i någon timma för att inte skada/stressa eventuella öringar för mycket. Dessutom satte vi under lördagen en ryssja i utloppet på den bäck som öringen till viss del leker i. Faktum var att det stod två öringar en bit ner i bäcken när vi satte ryssjan.

Hela tanken med avelsfisket är att vi ska kunna kläcka egna öringyngel till våra klubbsjöar. Flertalet klubbar på västkusten saknar tillstånd att plantera ut fisk i sina vatten, vilket har att göra med laxparasiten Gyrodactylus salaris, som kan spridas via utsättning av fisk. Därför ges inte tillstånd till utsättning av fisk i avrinningsområden som inte är smittade av laxparasiten, och kläckning av egen rom är därmed en lösning på det problemet, om än med väldigt mycket jobb bakom.

Det kommer förhoppningsvis lite foton under söndagskvällen, om vi nu lyckas fånga några avelsfiskar vill säga... Öringarna kramas, rommen befruktas och sätts sedan i kläckkar i en bäck tills i vår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar