lördag 24 november 2012

"I rymden kan ingen höra dig skrika"

Jag vill minnas att det var med denna tagline som skräckfilmen Alien marknadsfördes när den kom, för övrigt innan jag själv var född. Kopplingen till skräck var också nära när man såg turerna kring den svenska laxpolitiken häromdagen - avsnittet finns på SVT Play och rekommenderas starkt för den som är intresserad av sportfiske- och miljöfrågor. Huruvida landsbygdsminister Eskil Erlandsson, med ansvar för fiskefrågorna, gjorde bra ifrån sig i denna fråga har sociala forum, hemsidor och bloggar redan diskuterat flitigt, så det låter jag bli. Ni får istället följande fakta, av mer filosofisk karaktär:

Efter presentationen av programmet, när själva sändningen börjar till de vackra synerna av Jockfall i Kalixälven, ackompanjerades inledningsscenerna av musik från svenska gruppen The Knife och en av deras kändaste låtar - Silent shout. Slump? Knappast. Er cyniske bloggare ser två möjliga förklaringar till musikvalet:
  1. Fiskar (läs: laxar) kan inte skrika eller protestera. Därav min koppling till detta blogginläggs rubrik. Det som inte syns (och hörs) finns inte, det är vardag för den som jobbar med miljöfrågor under ytan. Regeringens senaste miljöbudget, med nedskärningar som gör mig mörkrädd, är ett exempel på det.
  2. En hyllning till amerikanska Rachel Carsons Tyst vår, en klassiker i miljösammanhang ungefär i klass med Bibeln för religiösa och Dostojevskijs Brott och straff för moralfilosofen. Nästan iallafall. Isabella Lövin, den svenska journalisten och numera EU-parlamentarikern (Mp), fick bland annat Stora Journalistpriset för sin bok om den europeiska fiskeripolitiken. Tyst hav hette den, vars titel såklart också är en hyllning/anspelning till miljökämpen Rachel Carson. Det är iallafall jag övertygad om.
I år är det 50 år sedan Tyst vår kom ut i USA. Carson beskrev problemet med den alltmer utbredda användningen av bekämpningsmedel, främst DDT vid denna tid. Carsons inställning var att om alla insekter dog ut skulle även fåglarna utrotas och det skulle inte bli något fågelkvitter på våren - en tyst vår. Vilken av ovanstående förklaringar som är mest sannolik låter jag vara osagt, men chansar nog ändå på den förstnämnda i just detta fall.


Nog med filosofiskt dravel. Eftersom turen med Vandia blev inställd pga kraftig blåst får det bli en sväng på byn istället. Hade dock föredragit det förstnämnda. Jo, nytt världsrekord på större kungsfisk verkar det också ha blivit:
http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/2012/11/24/verdens-storste-uer-fanget/

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar