fredag 18 januari 2013

Isolas årskrönika för 2012 (P-Ö)!

# Paddtorsk
  • 235gr (Mackan)
  • 225gr (Mattias)
Ett succépass på min första semesterdag gav mig mina första paddtorskar. Totalt fick Mattias (bilderna) och jag 4 st. Häftiga små rackare som är nattaktiva, lever i små gömslen och hålor på de allra jävligaste stenbottnarna. Det är en stor fördel att ligga helt still med båten eller att isfiska. Mete med räka. Drömfisk, bäst beskrivet som ett förvuxet chokladfärgat grodyngel. Nämnas i sammanhanget är att Mattias har kört 4 nattpass i "hemmavattnet" Gullmarsfjorden - och fått fisk på alla!





 # Piggvar
  • 3540gr (Mats)
  • 1770gr (Mackan)
Tveklöst en av de allra bästa fiskarna 2012, Mats bjässe från i våras. Bra hjälp från goda vänner med tips och teknik. Vi lyckades väl inte superbra egentligen, men Mats och jag klagar såklart inte på våra fiskar... Vi fick inte till sommarfisket riktigt, med bara små piggvarar. 2013 lär vi lägga lite tid på denna art.



# Rödspätta

Tyvärr missade vi hajpen i år, alltså det fantastiska plattfiskmetet som var i höstas med mängder av fin fisk och den bästa topplistan på länge. Förhoppningsvis blir 2013 lika bra. En utläggning om den positiva effekten av trålningsförbudet i Öresund känns överflödig.




# Rötsimpa
  • 405gr (Mackan)
Typisk art som plötsligt bara sitter där som en fin bifångst, även om man vet att den finns där, i detta fall utomskärs Måseskär. Stor blågylta och en liten skäggtorsk på samma pass.






# Sandskädda
  • 700gr (Mange)
Togs under knaggrockafisket i Norge. Granning, men i Nordnorge är de ännu större...




# Sill
  • 320gr (träningsfisket Öresund)
  • 304gr (tävling Öresund)
Tillgången på stor sill är periodvis helt enorm i Öresund, där flera bestånd som man skiljer på genetiskt huserar under olika tider på året, exempelvis både vårlekande och höstlekande. 340gr var största på träningsfisket, tagen av en kompis från vår båt.




# Skrubbskädda
  • 1185gr (Rickard)
Solklar hybrid, men jag tyckte själv först att det var mer en rödspätta. Gott om hybrider i Öresund. Fin fisk i vilket fall som lämpligt nog togs under tävling





# Skäggtorsk

En liten rackare behagade hugga på klassiska områden utanför Måseskär. De finns där.



# Slätvar
  • 750gr (Öresund)
  • 450gr (Langesund)
Kul art och i sommar hoppas vi ta första i Bohuslän. Vi har lite idéer och tips på områden. Återfinns annars i stort sett på exakt samma platser som piggvaren, även om den inte tycks gå så grunt som piggvaren gör på våren.




# Torsk

Inga över 5 kg. Lite av en akilleshäl i teamet i tävlingssammanhang. I min värld en hemskt tråkig art som emellanåt kan lusa ner platser kring exempelvis Gullmarn och Måseskär och helt förstöra andra artjakter.



# Tånglake

Inga bjässar, men som vanligt finns den med på artlistan.




# Vitling
  • 1450gr m. fl. 
Utanför Fröya tog vi mycket vitling på dryga kilot som bifångster vid kummelfisket. En handfull var kring 1400gr eller strax däröver. Fisken på bilden vägde 1450gr.




# Vitlinglyra
  • 50gr (Langesund)
Särskiljs enklast från kusinerna vitling och glyskolja genom sitt underbett.



# Blåkäxa (bortglömd)
  • 485gr (Bratten)
  • 380gr (Langesund, tävling)
Den översta vägde 570gr nyfångad, men dessa små hajar fylls rejält med vatten under färden upp. Häller man ut vattnet får man den korrekta vikten, även om många kör på "vattenvikten" när de storfiskregistrerar. Liten agntjuv som kan terrorisera djuphavsfiskaren genom att ta regelrätta och kliniskt rena små hajbett i agnet. Ganska vacker med en lila mage med sammetsliknande hud. Ögonen har precis som exempelvis kattdjur och många djuphavsorganismer så kallade tapetum-celler, som ger ett förstärkt mörkerseende och gör att ögonen lyser i mörkret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar