torsdag 11 april 2013

Skärpt tillsyn i Kungsbackaån

Tyvärr har det varit folk ute och nätfiskat i Kungsbackaån den gångna tiden. Totalt har vi dragit upp 4 nät på olika platser både i mynningen och på sträckorna uppströms Varla Stocka, och vi har nu skärpt tillsynen rejält med patrullrundor längs ån. Trist. Vad ett nät kan åstadkomma i en liten å full av utlekt laxfisk och lekmogen storabborre tror jag de flesta kan lista ut.

Passar på att i samma veva uppmana folk att återutsätta utlekt fisk, som ju dominerar fångsterna i vattendragen i april. Lax ska gå tillbaka (det finns ingen nystigen lax nu) och öringen har otroligt mycket bättre kondition/matvärde i maj-september jämfört med nu. Jag tror att förståelsen för detta är större nu än för 15-20 år sedan då jag själv som junior tog hem en och annan slips som störde abborrfisket i april. Skillnaden i matvärde mellan en slipsöring i april och en sommaröring i juni är enorm.

Personligen tycker jag att en fredning av öringen även under april månad hade varit bra, åtminstone i vattendragen, och ett solklart val i utbyte mot exempelvis en månads extra fiske i havet på fisk som kanske inte ens är lekfärgad en bit in i oktober. Vem vet, kanske ett fiske i havet på olekt fisk kan bli aktuellt i framtiden? Oklart dock när västkusten är redo för detta. Beståndsutvecklingen har varit fantastisk de senaste 15-20 åren, men har nu kanske planat ut något.

Teamet överväger både båtfix och fiske i helgen. Vi får väl se vad det blir.

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar