söndag 12 maj 2013

Mer om sjuryggen

Fredagens grymma fångst förtjänar såklart lite mer utrymme. Nedan även två filmklipp på sjuryggen.
Det var alltså när vi spanade efter piggvar som Mattias fick syn på en sjurygg vid en liten håla på ca 1,5m djup. Det såg ut att vara en liten grotta, möjligtvis av sten, helt beslöjad av fintrådiga ljusgröna alger. Vi spanade på den en stund och jag kunde konstatera att det sannolikt var en hane. Honorna ställs nämligen ut av yrkesfiskare på auktionen under vårvintern och de är inte alls lika färgglada. Dessutom är det faktiskt hanen som vaktar rommen, vilket är ovanligt i fiskvärlden (ofta vaktas ju rommen inte alls). Till det hör att hanen kan vara väldigt aggressiv och snabbt försöker jaga bort inkräktare från sitt näste.

Utrustade med ett gäng jiggar för piggvaren kände vi oss gravt handikappade, även om sjuryggen snabbt var framme och nafsade på den minsta av våra jiggar. Vi konstaterade att vi hade några trekrokar med oss, och valet föll på ett färdigt tackel för näbbgädda (se bild nedan). Snabbt in till land för att jaga tag i lite agn. Vi hittade inga borst- eller sandmaskar, så vi fick nöja oss med en liten krabba samt några strandsnäckor som vi krossade.
Sjuryggen var oerhört aktiv och nyfiken. Flera gånger simmade den upp mot båten och var framme och nafsade/luktade på agnet. Efter en stund sög den in agnet i munnen, men spottade liksom ut betet i samma moment. Detta hände tre gånger utan att en svärande Mattias hann göra mothugg. Efter säkert en timmas fiske, där bland annat blåst gjorde det svårt att ligga helt still trots bra ankring, lyckades Mattias på fjärde försöket kroka sjuryggen och den gled ner i håven under ett glädjeylande av två överlyckliga havsfiskare!
Enligt Sportfiskarnas Storfiskregister är det den nionde sjuryggen från svenska vatten, och det lär vara den enda tagen på en riktad satsning. 2011 tog min handledare från examensarbetet, Ragnar Lagergren, en sjurygg på 1,60kg under flötmete med levande tångräka vid fiske efter havsöring! Också detta var kring Orust, och våra goda vänner team Navia såg två små sjuryggar under gårdagens pass, så de finns där!
ArtDatabankens Rödlista, som listar arters utdöenderisk, har sjuryggen kategorin Nära hotad, vilket inte är en av de 3 hotkategorierna. Mer artinfo om sjuryggen här:
# ArtDatabanken
# Fishbase/Fiskbasen

Piggvaren? Två på torsdagen (bloggade nedan), men vi såg inte en fisk på fredagen. Testade bara helt nya ställen, körde bara en halvdag med våra mått mätt (fiske 8-15.45) och sjuryggen tog dessutom upp lite tid.

/Markus

1 kommentar:

  1. Lite rörig hemsida kanske? :-)
    Vad säger den om agn för sjurygg/rognkjeks då?

    /Markus

    SvaraRadera