söndag 16 juni 2013

Händelserik helg - so far!

Fullspäckad helg! Redan på fredagskvällen var det action. 2 trötta biologer skulle precis dra sig hemåt vid 18-tiden när vi upptäckte att 5 andungar ramlat ner i en av våra dammar, med följden att en orolig andmamma sprang runt och skrek. Att vår hussnok i 100 cm-klassen låg och lurade gjorde inte saken bättre. Detta är alltså gamla reningsverksdammar från 1870-talet, så termer som biologisk mångfald var inte direkt i ropet då. Det är det förresten fortfarande inte, på högsta politiska nivå alltså. Det kostar ju nämligen pengar och lyckligtvis kan man blunda för problemen under ytan, för de syns ju inte.
Raka, höga stenkanter på dammarna innebär i vilket fall att ytterst få organismer (en fredagstrött biolog skulle nog också få kämpa) tar sig ur dammen. Vi hade en älg där i höstas, som efter att ha hoppat över ett rejält tilltaget staket bidrog till den biologiska mångfalden, säkerligen till stor förvåning för dammens naturliga invånare. Älgrackaren var vid såpass dålig vigör när vi hittade den nästa morgon, att den togs av daga via akut blyförgiftning av den lokale skarprättaren, under överinseende av ordningsmakten. Det mumlades något om en trafikskada på höften.
För att göra en ca 2 timmar lång historia kort så kunde kollega Elin och jag slutligen samla in samtliga 5 dunbollar, locka med en orolig mamma de ca 200 metrarna upp till Stora Delsjön och sjösätta 5 småtjattrande, korvbrödsätande och ytterst medgörliga små andungar. I dammen hade snokar, nyutsatta och allätande regnbågar (som konstant var uppe och drog andungarna i fötterna) och ett stort lördagsevent (se nedan) sannolikt stressat ihjäl de små rackarna. För övrigt blev förbundets nyinköpta håvar med knutlöst, skonsamt gumminät ytterst ändamålsenliga.

Kuriosa: en söt liten andunge kan lätt dyka 1 meter ner och simma 4 meter under ytan. Snabbt.
Lördagen fortsatte med Tjejfiskets Dag, en nationell angelägenhet som tjejfiskeklubben Fjällorna körde på ca 15 platser runt om landet i samarbete med bland annat oss på sportfiskeförbundet. I Göteborg fick vi även fin hjälp av Johan Söderberg (Ghostcreek) som bland annat är en utomordentlig flugfiskare, utöver att han är både skäggig och trevlig. Systrar, tjejkompisar och en och annan mormor fanns på plats för att testa på fiske. Just det, en möhippa också.
Min medverkan på Tjejfiskets Dag gjorde att jag missade/slapp något oerhört mycket mer manligt, nämligen utläggning av 4 ton sten och grus i en bäck i Rolfsåns vattensystem. Resterna av en gammal ålkista fick också se sig besegrad av grova grabbar i latexliknande kläder (neoprene-vadare blir ju för varmt). Det var klubbkompisarna i Kungsbacka Sportfiskeklubb (KSK) som utförde stordådet på bästa manliga sätt, med fyrhjulingar, skyfflar, svettiga anleten och korvgrillning (jo, korvgrillning hade vi förvisso med tjejerna också). Resultatet innebär klart mycket bättre reproduktions- och uppväxtområden för öringarna i denna bäck. Bra jobbat!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar