söndag 8 september 2013

Ytterligare tungafångst

Igår kväll körde jag tillsammans med Niklas Svanlund ett pass efter tunga.
Förutsättningarna var helt perfekta, ingen vind överhuvud taget och klart och fint vatten. Vi hade knappt börjat spana innan Niklas hojtar till. Mitt framför oss ligger en tunga och vi släcker snabbt lamporna för att inte störa den i onödan.

Eftersom Niklas sedan tidigare saknar arten var valet självklart att han skulle få fiska på första fisken vi såg. Fisken visade vara sig lite tjurig och grävde ner sig lite och visade inget som helst intresse för masken trots 10 minuters fiske. Plötsligt börjar den röra på sig och långsamt simma iväg. Niklas tog upp och jag testade ett släpp med mitt spö på fisken som var på väg bort. "Oturligt nog" så stannade fisken upp och sög i sig masken till våran förvåning.

En snabb vägning och mätning på land avslöjade att fisken vägde 320 gr och var 32 cm lång.

Ytterligare en tunga, succé!



Otroligt häftiga fiskar.


Utöver tungan såg vi mängder av tobis och vi sa att det borde ligga piggvar här, och mycket riktigt. Just när vi hade konstaterat det skriker Niklas till att han ser en stor. Några meter där ifrån upptäcker jag också en fin piggvar. Båda fiskarna uppskattades till runt 2 kg. Totalt såg vi 6 varar under passet varav vi uppskattade att 5 st var över kilot. 

/Mattias

2 kommentarer:

  1. Grattis! Grymma fiskar! Tänk vilka "hemligheter" det finns under ytan som väntar på att någon ska vara smart nog att komma åt dem.

    SvaraRadera
  2. Tack. Ja verklingen, det finns mycket att upptäcka.

    /Mattias

    SvaraRadera