tisdag 21 januari 2014

Isolas årskrönika för 2013 (R-S)

# Randig sjökock
  • 140gr (Mattias)
Den lilla kocken, en av de snyggaste fiskarna på Västkusten om man har tur att få den färgglada hanen, trivs bland annat i Gullmarsfjorden. Mattias tog den på ett av ispassen den gångna vintern. I skrivande stund finns det gott hopp om att få uppleva Gullmarns bistra, karga och fullständigt underbara vinterskrud. Artrikt som få, ett vackert landskap och god chans på att se falk och örn. Men ta det försiktigt, havsisen är förrädisk.



# Rödspätta
Det blev väldigt få turer ner till sundet. De rosade inte marknaden under tävlingen i september och vi har inte registrerat några över kilot i år. Men 2014, då...



# Rötsimpa
  • 405gr (Mackan, Langesund)
Den enda +4hg i år, men den kom precis när den skulle, det vill säga på tävling. Dessutom på vår hot spot.



# Sandskädda
Inga storfångster i år. De vanliga 300-grammarna på tävling och en del närmare 400gr på träningsfisket.



# Sill
  • 310gr (tävling Öresund)
  • 290gr (tävling Langesund)
 I Öresund går det faktiskt att fånga sill året runt, och vissa tider är det enorma mängder. Stim som är hundratals meter långa och tio meter höga. Inte undra på att det finns en massa stor torsk, svärdfisk och annat kul där nere... I Langesund kan sillen vissa år, eller rättare sagt vissa dagar (ofta tävlingsdagar konstigt nog), vara riktigt klurig. Så var det i somras, men det redde ut sig i elfte timmen.



# Sjurygg
  • 685gr (Mattias)
Jodå, du läste rätt! När vi spanade piggvar i början av maj fick Mattias syn på en stenbit, vilket alltså är hanen i arten sjurygg. Den hade en liten håla som den cirkulerade runt och var ganska nyfiken på oss, men vår piggvarsjigg var inte direkt optimalt bete. Snabbt in till strandkanten och tackla om. Det enda vi hade i vår spartanskt inredda fiskeväska var ett öringdrag med tafs + trekrok för näbbgädda. Good enough. Tacklat med en krossad strandsnäcka och en pytteliten krabba föll den till slut för frestelsen och vår mest oväntade fångst 2013 var ett faktum.





# Skrubbskädda
  • 904gr (Öresund)
Tagen på tävling lämpligt nog och klart godkänd fisk. Känns lite svårare med stor skrubba nu än för några år sedan i Öresund. Kul fiske som ofta går hand i hand med spättafisket, även om vi fiskar lite mer aktivt med tacklet efter skrubban.



# Skärsnultra
  • 72gr (Mackan)
Näst minsta art på årets lista, men en av de vackraste. Vi fick en hög under veckan, men denna vägdes in på tävlingen i Öresund. Ser ut som en liten berggylta, men skiljs enklast på de läckra gröna ränderna längs med huvudet.



# Slätvar
  • 1020gr (Mats)
  • 970gr (Magnus)
  • 862gr (Mackan)
Viktig fisk på tävlingen i Öresund. Sjukt kul fiske som främst bedrivs på Lappen. God matfisk om den ändå ska vägas in på tävling. Kul art helt enkelt! Samtliga på listan togs på tävlingen i Öresund, med toppfisken samt en fisk precis utanför pallen från träningsfisket på bild. Vi fick även på tävlingen i Langesund (400gr).



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar