torsdag 30 april 2015

Bildkavalkad kikfiske (del 2/2)

Håll koll på bloggen under helgen, då teamet kommer att vara ute på spännande havsfiske! Trevlig Valborg!
"-Om jag ligger helt still tills den där smaskiga tobisen kommer lite, lite närmre..."


Få piggvarar kan undgå att falla för frestelsen när vår heta tobisjigg skickas ner.


40 cm rovjagande havsborstmask. Inget man bråkar med, med tanke på de stygga käkarna som kan ge dig ett ordentligt nyp.


"-Ser du någon sjurygg längs klippväggen Mattias?"

Mätning i karpsäck. Piggvararna är väldigt lugna, både på kroken och i båten.


3-plussare på retur.

5,52 kilo piggvar ska vårdas ömt.

Retrokepsen does it again.


måndag 27 april 2015

Bildkavalkad kikfiske (del 1/2)

Här kommer en bildkavalkad i två delar från april månads kikfiske efter främst piggvar, med tillhörande fångster, upplevelser och händelser. Om jag räknar rätt handlar det rent fångstmässigt om elva piggvarar över 3 kilo, två slätvarar på 1190 + 1340 gram samt en sjurygg på 760 gram på fem pass för Mattias och mig. Fyra pass av fem var på helt nya områden vi aldrig varit på innan, vilket bevisar att det finns fisk överallt och att det bara är att åka ut och leta. Lägg därtill ytterligare en slätvar på 525 gram fångad av Hanna Wennergren (jag kan ju säga att jag just då verkligen övervägde att fiska på den själv...) så kan man sammanfatta april månad som rena braksuccén! Alla ovan nämnda fiskar simmar kvar i de två fjordarna de fångades i.

Håll till godo!
/Mackan

Glad, gladare, gladast.

Storfisk på g?

Storfiskaren Hanna Wennergren med drömfångsten slätvar.
Foto: Lennart Waje.

På väg ut på fiske.
Foto: Lennart Waje.

En större havsnål på oväntat besök.

Lunch i solen.
Vägning av storfisk i karpsäck.

Vårkänslor, även på land.


onsdag 22 april 2015

Slutrapport tisdag + slätvarspecial!

Det var två trötta killar som kom hem sent igår kväll, därav utebliven summering av gårdagens fiske.
Vi såg ett gäng piggvarar och fick ett par över 3 kg, vi tappade även snöpligt en 4+ fisk precis vid håvkanten...Som avslutning på dagen fick vi ytterligare en riktigt fin fisk som drog ner vågen över 5 kg... Utöver piggvararna hittade vi 3 fina tungor som var totalt ointresserade av våran krok som var agnad med mussla samt en tjurig slätvar på 1-1,5 kg som inte behagade att nappa. Det känns som om att alla timmar ute vid vattnet och letande av nya områden börjar betala av sig nu, vilket känns riktigt kul!
Tilläggas ska att vi under måndagen fiskade på en piggvar som var något utöver det vanliga. Fisken låg djupt på ca 3 m och det kändes direkt att det var en fisk av helt andra dimensioner än vad vi är vana vid. Tyvärr valde den att simma iväg efter att vi fiskat på den på 5-6 minuter. Strax efteråt hittade vi en fisk som var betydligt mindre och som låg grundare. Vikten på den var 4,1 kg... Hur stor den andra var kan vi bara spekulera i...

Otroligt roligt är att vi nu på de senaste passen har börjat se slätvar också. Under föregående år har de lyst med sin frånvaro och vi har kliat oss i huvudet både en och två gånger och undrat vart de håller hus. Nu under början på denna säsongen har vi dock hittat lite olika områden som har visat sig hålla slätvar.
Gemensamt för de slätvarar vi har hittat är att de alla har legat på sandbotten. Många har varit tröga och vägrat hugga men i måndags hade vi turen på våran sida och båda vi hittade högg. Mattias fisk var riktigt på hugget och slukade relaxjiggen så fort den kom farandes snett framifrån. Det var ett par nervösa sekunder som följde efter hugget innan fisken låg i håven. Den var otroligt tjock och vi vägde den till 1190 gr innan det fick simma tillbaka igen.
Vi körde vidare och hann max 10 meter innan en ny slätvar låg under kikaren. Mackan fick nöta en stund och jobba väldigt aktivt med jiggen innan fisken tillslut högg. Denna var lite större än den föregående och tyngde vågen till fina 1340 gr. Efter snabba foton och vägning simmade även denna hem.
Total succé, två slätvarar över kilot som hugger på en sträcka av 10 meter! Rena ketchupeffekten!

1190 gr otroligt efterlängtad slätvar!
Mackans 20e registrerade art till storfiskregistret blev en slätvar på fina 1340 gr!


tisdag 21 april 2015

5,04 kg!

Fining till mackan igen!

Det blir kvällspass!

En +4 tappad vid håvning. Vi har sett ytterligare en tunga som inte ville hugga vår musselagnade småkrok.

Fisket igång

Ett par varar har fått syna båten med dryga 3 kg i topp. Vi fiskade på en 4+are som simmade iväg och vi har även sett en fin tunga som vägrade hugga.

måndag 20 april 2015

Grym dag!!

 
Mackan avslutade dagen med en piggvar på 4,76 kg. Tidigare under dagen tog även Mattias en på 4,1 kg. Strax innan såg vi en fisk som var bra mycket större men som tyvärr simmade iväg efter 5-6 minuters fiske. Riktigt kul med slätvar också, en längre summering med mer bilder kommer under veckan!

Se även bilder längre ned från vårt spännande projekt med att testa MotorGuide!

Slätvar nr 2!

Mackan ville inte vara sämre! 1340 gr och art nr 20 till storfiskregistret!

YES!!

Äntligen en slätvar på hemmaplan! 1190 sköna gram!

Framtidens havsfiske stavas Motorguide

Denna helgen har den varit båtjobb för hela slanten.
Det började med att vi fick gjort en helt ny peke då den gamla gick sönder under fjolåret.

Gamla peken
På den nya peken monterade vi årets nyhet på Isolabåten nämligen en Motorguide Xi-5 elmotor som skall hjälpa oss att ankra och drifta perfekt ute på havet.
Nya peken med ett snabbfäste för Motorguide
Det skall bli otroligt spännande att testa och prova motorn.
Vi har många idéer på vad vi vill göra nu när det blir så  mycket enklare att ankra båten med motorguiden.


Här tänker vi bygga ett stödfäste på trollingmast fästet
 1:a majhelgen blir det första stora testet här på västkusten då vi tänkt köra havsfiske i tre dagar om vädret tillåter.


Mer info om motorguide finner ni på www.naviguide.se




Varfiske idag!

Bra start, två snabba efter 5 min fiske med 3-kilos i topp!

lördag 18 april 2015

Slätvarssuccé!

Hanna levererar! Första varen någonsin!

Kort summering: sjurygg på film och dubbla teamrekord!


Här ett filmklipp på en av dagens storfångster. Hyfsad dag med piggvar på 5,52 kg i topp samt en sjurygg. Galet. Kolla förresten nedersta fotot på de helt enorma havsborstmaskarna som vi först trodde var ormar i vattnet. 40 cm är den längsta!

fredag 17 april 2015

Sjurygg 760 gr till mackan!!

Helt sjukt,ytterligare en sjurygg till teamet,denna gång var det mackans tur! Samma procedur denna gång,vi hittade den vid en liten håla och efter ca 30 min högg den! Man kan ju tro att vi lärde oss sist men icke,inget vettigt tackel med oss så det blev samma upptackling som sist,ett skeddrag med en liten tafs under. Denna gång var agnet en halv nyfångad tångräka.
Succé!

Äntligen kom 5an!

Nytt pb till mackan på 5,52 kg!!

Livebait på nästa fisk?

Jovars!

Piggvar idag

Mattias och Mackan kör piggvar idag. Fisk nr 3 är precis landad,vi kör på.

måndag 13 april 2015

Hybrid slätvar-piggvar fångad!

Här kommer en försenad rapport från påskhelgen då vi faktiskt lyckades fånga en hybrid mellan slätvar och piggvar. Fångsten förtjänade lite extra uppmärksamhet, så jag la aldrig in den bland övriga fina fångster. Hybrider mellan dessa arter är förresten inte särskilt ovanligt, jag har faktiskt sett det många gånger på Göteborgs fiskauktion när Varbergsbåtarna landar stora mängder piggvar och slätvar, men att någon har spöfångat denna sorts hybrid torde vara en ovanlig företeelse.
När vi såg fisken (båtens förstespanare Mattias såg den i kikaren) tänkte vi direkt piggvar utan tanke på annat. Precis när jag ska fiska på den (vi fiskar alltid varannan fångst) simmar den iväg en meter. Detta händer ibland när fisken är irriterad och brukar innebära att den inte kommer att hugga. Jag rattar upp båten en meter till, skickar ner jiggen lite för långt ifrån den, men den gör ändå en vildsint attack i sidled och slukar jiggen på vanligt piggvarsmanér. Först när vi trasslar ur den från håvnätet ser vi att något inte riktigt stämmer. Den saknar helt piggar och formen är inte riktigt så där rund som en piggvar brukar vara, men har ändå inte den klassiska formen för slätvar. Dessutom hade den (speciellt som helt nyfångad) de så klassiska runda virvlarna i teckningen som alla som fått en slätvar känner igen. Det finns liknande på piggvar, men har man sett en slätvar ser man skillnaden.
Piggvar till vänster, hybrid till höger.
Fisken hade piggvarens kraftiga munparti och likaledes kraftiga fenstrålar. Huvudet i sig, bortsett munnen, var dock lite nättare och inte så lite åt slätvarshållet (jämför med matpiggvaren på 1,3 kg på bilden ovan). Ryggfenan började framför ögat men saknade de för slätvar så karaktäristiska fria, flikiga fenstrålarna. Eftersom fisken var en uppenbar hybrid (fast mer piggvar än slätvar) gjorde vi inga djuplodande vetenskapliga analyser än ovanstående kontroller. Bägge arterna är vänstervända.
Större fiskindivider är viktiga av olika anledningar. Dels går det väldigt många små på en stor och sistnämnda exemplar är därmed mer sällsynta. Det är också välkänt hos många arter att en större fiskhona ofta innehåller både fler och större romkorn och de är därmed viktigare för reproduktionen eftersom man dessutom ser att de större romkornen ger ynglen en bättre förutsättning i livet. En stor piggvar kan innehålla 15 miljoner romkorn, vilket är bland topparna hos svenska fiskarter. En tredje anledning är att en stor hona skickar med sina avkommor en bra genuppsättning. Detta är välkända anledningar till att återutsätta stor fisk. Eftersom hybrider ofta är sterila kunde vi lägga vår principfasthet kring återutsättning av större fisk åt sidan och festa på hybriden, som förvisso "bara" vägde 2,1 kilo. En fin familjemåltid, det ska man inte hyckla med.

Frågan är vad hybriden ska kallas? Släggvar? Sliggvar? Jag får på det temat be att avsluta med ett skämt i sann fiskeribiologisk anda, som jag tror ska krediteras min kära Sportfiskarna-kollega Bengt Olsson:

-Vet du varför det inte blir några hybrider mellan abborre och mört?
-Nej...?
-Det blir abbört!


Ut och fiska!
/Mackan

tisdag 7 april 2015

Piggvarsrapport från påskdagen


Söndagen bjöd på en fantastisk dag på havet. Det började dock riktigt uselt när vi testade helt nya områden som var riktigt usla. Flygfotona på Eniro hade sett intressanta ut med diverse kanter blandat med både sandstränder och berg. Det visade sig dock snabbt att bottnarna var mer långgrunda än vi trodde, men framförallt var de väldigt sandiga och inte alls de fina "leopardbottnar" med fina kanter som vi brukar gilla. De var liksom inte riktigt rena, kanske var det dålig omsättning av vattnet kring öarna där vi fiskade, och för att göra en lång historia kort så såg vi inte en piggvar på flera timmars spaning och framförallt kändes det iskallt.

Katastrof. Bara att bryta ihop och testa nytt. Upp med båten på taket, in med utrustningen och vidare till ett annat område vi spanat in någon mil bort. Det tog bara några minuter på nya stället innan vi såg denna piggvar på väldigt grunt vatten. Notera hur fenorna rör sig när jiggen närmar sig. Ett ganska säkert tecken på att fisken sett betet och kommer att hugga.
En kort summering var att ställe nr 2 för dagen var riktigt bra och vi fick en hög fiskar upp till 3,58 kg (Mattias nederst). För andra passet i rad såg och fiskade vi på slätvar som vägrade hugga. Riktigt frustrerande. De verkar mer griniga än piggvararna... De vi har sett har legat på ren sand/mjukbotten. Det är bottnar vi normalt sett inte kollar av särskilt noga eller åtminstone inte har som favorit. Vi gillar ju blandade bottnar med tångruskor och specifikt lite tydligare kanter än man ofta ser i samband med rena sandbottnar, som ofta är lite mer långgrunda.
Söndagen var dock ett undantag i statistiken. Toppfisken för dagen låg väldigt grunt på ren sandbotten, precis som fisken i översta filmklippet. Det kanske var en sådan dag, för vi såg flera fiskar på ren sand/mjukbotten denna dag. Sol och ligga på beachen liksom?

/Markus

Grann toppfisk efter snabb vägning i strandkanten.

Pigga strandraggare?

C&R piggvar 3,58 kg:


söndag 5 april 2015

Laxtrolling i Ystad

Magnus och Mats från teamet förstärkta av Tomas från Nidingen giants lämnade hamn strax innan 7 på långfredags morgon.
Då det pratades om vindar upp mot 10m/s var vi lite osäkra på hur det skulle se ut därute på havet men det skulle visa sig bli bättre än vad vi räknat med.
Fisket var trögt på förmiddagen då vi endast fick en strax under måttet.
Vi pratade då med trollingmästaren Pelle Karlsson som snabbt sms:ade över ett nytt område som han tyckte vi skulle prova.
Vi rev allt och förflyttade oss några distans vilket vi inte skulle ångra.
Vi fick två st laxar med en topp på 11,1kg till undertecknad och med en positiv känsla och en bättre väderprognos såg vi fram emot lördagen fiske.

Nytt PB till skeppar´n
Vi åkte mot samma område men började sätta grejerna ca 3 distans från position. Precis när vi fått ut alla grejerna nappade det direkt och Tomas fick drilla sin första fisk som var uppe och hoppade ett par gånger. 
Fin vildlax till Tomas som aldrig fångat lax i Östersjön tidigare

Efter detta nappade det kontinuerligt hela dagen och vi kunde summera ihop 11 st drillningar varav 8 st fick besöka Isolabåten.
Dom flesta vi fick var odlade men vi nöjde oss med att ta hem 4 st totalt på dessa två dagar.
Värsta fighten fick Mats uppleva då han höll på i nästan en timma med en +13kg fisk som tyvärr var felkrokad.
Besviken Mats med en felkrokad 13kg lax

Även jag hade en annorlunda drillning då min krok satt i ett bly med lina och en krok som satt i fisken.
Förmodligen var det delar från någon långlina eller liknande.
Kolla krokningen mellan blykulan och lekandet
Vädret under lördagen var magiskt

Hagelskurar gick en bit ifrån oss där solen sken istället


När vi kom in till land träffade vi tre st båtar som alla hade nollat under söndagen så man ser vad värdefulla tips kan rädda en hel helg.
Stort tack Pelle för fantastisk hjälp.//Magnus