lördag 27 juni 2015

Kummelbank levererar!

Idag körde vi en halvdag ute på Kummelbank.
Det nappade i ett och Melker kunde lyfta in hela 7 st nya arter.
Den roligaste var en Skäggtorsk på 230g!
Svärfar tog en Torsk på nästan 5 kg.
Dessutom blev det några Blekor i hygglig storlek.
12 st arter blev det allt som allt.
Nedan ett par bilder från dagens tur.//Magnus







På väg mot Kummelbank!

Tungafiske inatt

Körde ett pass ihop med D2 från navia inatt uppe vid Orust. Det var inte mörkt många timmar men vi lyckades få 4 tungor mellan 390 gr till dryga halvkilot.
Godnatt!
/Mattias

måndag 22 juni 2015

Artfiske

Idag tog jag och Melker med morfar ut på ett litet pass. Melker ville fånga några arter för Rapala cup där man skall fånga så många arter som möjligt mellan juni-augusti. Man får inte vara över 16 år. Det blev 6 arter där simpan på 320g var den roligaste.//Magnus

söndag 7 juni 2015

Motorguide - fantastiskt hjälpmedel för havsfiskaren

Vi har nu testat vår frontmonterade elmotor under ett antal fiskedagar, senast under Pater Noster Cup förra helgen. Bilden och filmklippet nedan är från träningsfisket, som synes i riktigt tufft väder. En frontmonterad elmotor är inga nyheter för insjöfiskaren, men för havsfiskaren är det fortfarande en nyhet för de allra flesta. I saltvatten kan vi använda elmotorn för att parkera båten över ett vrak, en intressant hårdbotten eller på en grundtopp. Vi kan också ställa in en perfekt drift över ett område eller flytta oss 5 meter åt sidan med ett enda knapptryck på navigatorn eller fjärrkontrollen.

Att just kunna hålla båten helt still eller att kunna drifta tillräckligt långsamt är en helt avgörande faktor för att lyckas med sitt havsfiske. Dessutom innebär den extra hjälpen att vi kan fiska fullt med 3 pers, och inte behöva ha en person som hela tiden behöver lägga tid på styrning och att hålla båten mot driftriktningen. Detta är givetvis en extra fördel under de tävlingar vi är med på, men också en stor lyx under allt fiske.

Vår modell är den största saltvattensmodellen 105 lbs/36V, och kopplas alltså via tre 12V-batterier som vi har monterat fast i båten. Dessa laddas i nuläget upp via en speciell laddare som vi kopplar in via landström när vi kommer i hamn. Vi har också planer på en laddare som laddar upp batterierna via vår utombordsmotor under tiden till havs.

Läs mer om Motorguides funktioner här



torsdag 4 juni 2015

Ny norsk bok för artfiske!

Min norska artjagande vän Ole-Håkon Heier, som jobbar på Norges Jeger- och Fiskerförbund, släppte nyligen sin bok "Hekta på fiske". Som många vet är artjakt väldigt stort i Norge och många duktiga sportfiskare har svindlande 100 arter på sin lista! Vi svenskar har sannerligen lite att ta efter och bättre inspiration än detta kan man knappast få. I denna trevliga bok har Ole-Håkon samlat sina bästa råd för ett spännande och lyckat artfiske!

Köp boken på denna länk.

/Markus

måndag 1 juni 2015

Seger i Pater Noster Cup 2015!

Underbart! Så sammanfattar vi känslan efter helgens tävling!
Efter en knapp ledning efter lördagen lyckades vi hålla undan, trots endast fyra fångade fiskar under söndagen! Så kan det bli med inomskärsfiske. Dessa fyra fiskar var dock tre nya poänggivande arter - en piggvar på 2740 gr (maxpoäng 150 poäng), två näbbgäddor och en väldigt efterlängtad makrill.
Man kan tro att makrill bara är att hämta på västkusten, men inomskärsfiske i maj månad gör det tufft. Sammanlagt lade vi kanske 4 timmar under helgen bara på makrill, så när denna fisk kom i tävlingens elfte timme var det en oerhört skön känsla. Sällan har så många blivit så glada för en så liten makrill :-)
En av Pater Noster Cups sannolikt mest imponerande fångster någonsin är inte vår makrill, men däremot Nicklas Kolbecks fantastiska piggvar på magiska 7,36 kilo! Eftersom maxpoängen på en fisk i tävlingen är 150 poäng blir inte en sådan fångst avgörande, oavsett att det var 100 % skicklighet bakom denna fångst. Extra häftigt var att teamets nya båt har en sump för att förvara fisk. Fisken vägdes i hamn och kunde sedan returneras, med en stor skara nyfikna i publiken i Mollösunds hamn. Respekt!
Kolbeck, Torbjörn "Tobba" Sandin och Christian Bergqvist  i ständigt glada team Garmin Kinnarp Omega knep också andraplatsen i tävlingen. Grattis!
Trea kom kompisarna Benny Johansson, Per Alexandersson och Henke Karlén i team Abu Humminbird. Grattis!
Bland fina inomskärsfirrar under tävlingen kan nämnas berggylta 1105 gr (team Lina 3), blågylta 575 gr (team Ocean), randig sjökock 125 gr (team Fasa) och paddtorsk 260 gr (Omega). Totalt fångades 14 arter, 21 team vägde in fisk och middagen på Mollösunds värdshus var som vanligt supertrevlig. Nästa år hoppas vi på bättre väder och återigen över 30 team!
All fakta om tävlingen hittar du på GHFK:s hemsida.